Rahastoyhdistys pahoittelee korkorahastojen floppia - Oma raha - Ilta-Sanomat

Rahastoyhdistys pahoittelee korkorahastojen floppia

Sijoitusrahastoyhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Savikko on hyvin pahoillaan lyhyen koron rahastojen katastrofaalisesta viime vuodesta. Tämä on erittäin kiusallinen ja valitettava tilanne, Savikko sanoi.

12.2.2009 14:51 | Päivitetty 12.2.2009 14:55

– Hokeman mukaan lyhyen koron rahastoja voi verrata pankkitileihin. Ne eivät tuota paljon, mutta niissä ei myöskään ole suurta riskiä, Sijoitusrahastoyhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Savikko sanoi torstaina yhdistyksen tiedostustilaisuudessa.

– Viime vuonna tuottoa ei tullut ja riskit toteutuivat. Tämä on erittäin kiusallinen ja valitettava tilanne.

Lyhyen koron rahastoja kaupiteltiinkin ahkerasti pankkitilien vaihtoehdoksi. Lyhyen koron rahastot sijoittavat juoksuajaltaan lyhyisiin valtionlainoihin ja yritystodistuksiin.

Luottokriisin vuoksi viime vuosi oli näille rahastoille karmea.

Moni rahasto sijoitti suuren osan varoistaan yrityslainoihin saadakseen paremman tuoton. Suurien hallinnointipalkkioiden vuoksi näin oli pakko tehdä, jotta sijoittajat saivat kelvollista tuottoa kulujen jälkeen.

Luottokriisin vuoksi yrityslainojen arvot laskivat, kun sijoittajat katsoivat yritysten konkurssiriskien kasvaneen. Tämä teki kauheaa jälkeä rahastojen tuotoille.

Monen rahaston 12 kuukauden tuotto on yli kymmeneksen pakkasen puolella, huonoimman arvosta on kadonnut viidennes.

Rahastojen vertailuahelpotetaan

Asiakkaiden kannalta ongelma on ollut se, että lyhyen koron rahastojen joukko on hyvin kirjava. Varovaisimmat rahastot karttavat visusti riskiä, ne menestyivät mainiosti viime vuonna.

Toiset taas olivat ennakkoluulottomampia. Esimerkiksi Nordea CDO Debt -rahasto sijoitti varansa pahamaineisiin strukturoituihin lainoihin. Nyt jo lakkautetun rahaston arvosta katosi viime vuonna 68 prosenttia.

Sijoitusrahastoyhdistys päätti helpottaa sijoittajan tuskaa uusimalla rahastojen luokittelun niiden menestystä seuraavassa Rahastoraportissa.

– Vanha luokittelu oli karkea, minkä vuoksi moni sijoittaja on helposti vertaillut omenoita ja päärynöitä, Savikko perusteli.

Nyt lyhyen koron rahastot on jaettu kahteen luokkaan, matalariskisiin rahamarkkinarahastoihin ja muihin lyhyen koron rahastoihin.

Luokittelua on rukattu kaikissa rahastoluokissa. Rahastoraportin toimittava Sijoitustutkimus vielä tarkkailee, että rahaston luokitus vaihtuu jos sen sijoituspolitiikka muuttuu.

Rahastoyhtiöt pelkäävätylisääntelyä

Luottokriisi on ollut myös rahastojen liiketoiminnalle kriisi. Lyhyen koron rahastojen lisäksi erityisesti hedge-rahastot ovat aiheuttaneet pettymyksiä sijoittajille.

Savikko oli huolissaan viranomaisten innosta kiristää erityisesti hedge-rahastojen sääntelyä Euroopassa.

– Toivottavasti sääntelyssä ei mennä liiallisuuksiin. Suomessa rahastojen valvonta, palkkiot ja esitteet ovat kunnossa.

– Suomalaisten hedge-rahastojen velkavivun käyttöä on rajoitettu. Tässä mielessä ne eivät ole samanlaisia kuin moni maailmalla myytävä ”oikea” hedge-rahasto, Savikko muistutti.

Suomalaisetkin hedge-rahastot tosin voivat nostaa sijoitusasteensa moneen sataan prosenttiin. Käytännössä ne voivat siis käyttää sijoituksissaan omiin varoihin nähden moninkertaista velkavipua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?