Kouluta palkallasi paperiduunaria, Karvinen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kouluta palkallasi paperiduunaria, Karvinen

Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen ehdottaa, että Stora Enso käyttäisi johtajiensa palkanleikkauksista säästyneet rahat työntekijöiden koulutukseen.

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen luopuu yhden kuukauden palkastaan säästötalkoiden nimissä.­

6.2.2009 9:12 | Päivitetty 6.2.2009 9:43

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen ja yhtiön johtoryhmä ilmoittivat eilen luopuvansa yhden kuukauden palkastaan. Työntekijäpuolen mielestä symbolinen ele jää ohueksi, ellei rahoja käytetä oikein.

– Tämä ei heidän ruokapöydässään vielä tunnu, siihen jää 11 kuukautta niin hyviä tuloja etteivät herkut ihan heti jääkaapista lopu. Paperitehtaiden väelle sillä rahalla kuitenkin saisi paljon aikaan, sanoo Paperiliiton Jouko Ahonen.

Stora Enso ei säästynyttä palkkasummaa kerro, mutta luvatut hallituspalkkioidenkin leikkaukset mukaan laskien se voisi eri arvioiden mukaan yltää yli 450 000 euroon.

Ahosen mukaan yhtiöllä olisi nyt hyvä tilaisuus käyttää tämä raha suhdanteiden kannalta oikein, työntekijöiden osaamisen parantamiseen.

– Miksei yhtiö käyttäisi sitä esimerkiksi työntekijöiden monitaitoisuuskoulutukseen? Tehtailla on menestyksellisesti kokeiltu tällaisia opetusjärjestelyitä, joissa työntekijät perehtyvät toistensa töihin, Ahonen sanoo.

Nyt tehtailla on sopivan hiljaista, eikä koulutus haittaisi tuotantoa.

– Yhteisiä vapaapäiviä pystyy nyt hyvin järjestämään, ja tuloksena olisi entistä kilpailukykyisempiä ja osaavampia työntekijöitä, Ahonen lupaa.

Moniosaajien kouluttaminen tulee lisäksi paljousalennusten kanssa suhteellisen edulliseksi. Joihinkin vertais-opetusmuotoihin tai lyhyisiin täsmäkoulutusprojekteihin voi kulua vain runsas satanen per henki.

Laskennallisesti johdon palkkaleikkauksilla saisi siten opetettua 3000–4000 työntekijää talon sisällä uusiin hommiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?