Minne matkustaa talouskriisin aikaan? - Oma raha - Ilta-Sanomat

Minne matkustaa talouskriisin aikaan?

Talouskriisin aikana suomalaisten matkustustavat muuttuvat. Lähilomat ja jo vanhastaan tutut kohteet kiehtovat laskusuhdanteen aikana, kertoo Helsingin Sanomat.

3.1.2009 18:06 | Päivitetty 7.1.2009 14:42

Thaimaa ja muut kaukokohteet ovat viime vuosina olleet suomalaisten matkaajien suosiossa. Talouskriisin aikana tilanne kuitenkin muuttuu.

Lähellä sijaitsevat ja tutut lomakohteet, kuten Tukholma, Tallinna ja Kanariansaaret kasvattavat suosiotaan, ennustaa professori Antti Honkanen Joensuun yliopiston alaisesta Matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksesta lauantain Helsingin Sanomissa.

Muita talouskriisin ajan suosittuja matkustuskohteita ovat kestosuosikit Mallorca, Turkki ja Egypti.Edulliset lennot ja hotelliyöt

Matkustusintoa voivat talouskriisin aikana lisätä myös lentojen edulliset hinnat. Finnairin talousjohtaja Lasse Heinonen kertoo Helsingin Sanomille, että marraskuussa lentolippujen keskihinnat laskivat selkeästi vuotta aiemmasta.

Houkuttimena voivat toimia myös huimat hotellitarjoukset. Hotellien hinnat ovat laskeneet selvästi varsinkin Yhdysvalloissa, Karibialla ja heikentyneen punnan Britanniassa. Myös monista Euroopan suosituista kaupunkikohteista saa hotelliyön ale-hintaan.

Heikon kruunun perässä Ruotsiin

Aamulehti taas kertoo verkkosivuillaan, että suomalaisten ostosmatkat Ruotsiin ovat talouskriisin seurauksena selkeästi lisääntyneet. Heikko kruunu on lehden mukaan houkutellut merkittävän määrän ostosturisteja länsinaapuriin. Varsinkin Haaparannassa suomalaisia käy huomattavasti entistä enemmän.

Lapin matkailuyhdistyksen uusi puheenjohtaja, kehitysjohtaja Seppo Aho uskoo, että halpa kruunu on palauttanut ostosturismin pohjoiseen.

– Kehitys alkoi Haaparannan Ikeasta vuonna 2006. Se houkutteli asiakkaita ja nyt heikko kruunu vain vahvistaa menoa. 1980-luvulla naapurista haettiin rasvaa ja sokeria, 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa ostosmatkailu hiipui, mutta nyt se tuli takaisin, hän sanoo Aamulehdelle.

Laivoilla ruuhkaa

Viking Linen toimitusjohtaja Nils-Erik Eklundin mukaan  kurssimuutokset näkyvät myös laivoilla.

– Suomalaisten matkustajien määrä on lisääntynyt. Puhutaan kymmenistä tuhansista ihmisistä. Toisaalta ruotsalaisten määrä ei ole laskenut. Emme ole nostaneet kruunuhintoja, Eklund sanoo Aamulehdelle.

Ruotsin kruunu on syksystä lähtien heikentynyt 15 prosenttia euroon verrattuna. Viime syyskuussa eurolla sai 9,5 kruunua. Nyt eurolla irtoaa melkein 11 kruunua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?