ET: Sähkön hinta uhkaa pompata windfallista - Oma raha - Ilta-Sanomat

ET: Sähkön hinta uhkaa pompata windfallista

Päästöttömän sähköntuotannon niin sanottujen windfall-tuottojen verottaminen olisi Energiateollisuuden (ET:n) mukaan haitaksi koko yhteiskunnalle. Se nostaisi sähkön hintaa ja uhkaisi energia-alalla tarvittavia suuria investointeja.

15.12.2008 18:17 | Päivitetty 15.12.2008 18:19

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Juha Naukkarisen mukaan vero olisi lyhytnäköinen ratkaisu, jonka haittavaikutukset olisivat selvästi hyötyjä suuremmat. Se kohdistuisi vesi- ja ydinvoimalaitoksiin.

– EU:n päästökauppajärjestelmän tavoitteena on tehdä päästöstä kustannus ja edistää päästötöntä ja vähäpäästöistä tuotantoa. Vero kohdistuisi juuri niihin tuotantomuotoihin, jotka eivät aiheuta päästöjä ja jotka ovat energian toimitusvarmuuden kannalta parhaita, sanoi Naukkarinen maanantaina Helsingissä.

Vero vaikeuttaisi myös investointeja. Päästöttömään ja vähäpäästöiseen tuotantoon tarvitaan 15 vuoden aikana investointeja noin 15 miljardia euroa, mihin yritykset ovat varautuneet. Investointien viivästyminen lisäisi niukkuutta sähkömarkkinoilla ja nostaisi sähköenergian hintaa.

Windfall-vero nostaisi Naukkarisen mukaan kustannuksia myös suoraan ja siirtyisi sähkön asiakashintoihin. Tällä hetkellä Suomessa on läntisen Euroopan halvin sähkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?