Numeropsykologiaa: Minimaksu latistaa maksuhalut - Oma raha - Ilta-Sanomat

Numeropsykologiaa: Minimaksu latistaa maksuhalut

Minimimaksut lainanlyhennyksissä voivat toimia itseään vastaan.

14.12.2008 12:47 | Päivitetty 14.12.2008 17:45

Warwick Universityssa psykologiaa tutkiva Neil Stewart on havainnut, että muun muassa luottokorttiyhtiöiden määräämät minimimaksut luoton lyhennyksille toimivat päin vastoin kuin niiden olisi tarkoitus: Tarkoitus on varmistaa luoton tasainen lyheneminen. Minimimaksut kuitenkin saavat ihmiset lyhentämään velkojaan pienemmällä summalla kuin millä he lyhentäisivät velkaa, jos minimimaksua ei olisi määritelty.

Tutkimuksesta kirjoittaa Economist.

Jo useissa aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu numeroiden vaikutus ihmisten käyttäytymiseen. Psykologit ovat huomanneet esimerkiksi, että ihmiset kuluttavat enemmän rahaa ravintolassa nimeltä ”Café 97” kuin kahvilassa nimeltä ”Café 17”.

Koska luotonlyhennyksille määrätyt minimimaksut ovat useimmiten pieniä, Neil Stewart kiinnostui niiden vaikutuksesta ihmisten käyttäytymiseen.

Stewart huomasikin tutkimuksessaan, että minimisumma latistaa ihmisten innon lyhentää lainaa: Hieman yli viiden punnan minimilyhennyssumman nähdessään ihmiset lyhentävät velkaansa keskimäärin 40 prosenttia pienemmällä summalla kuin yhtä suurta velkaa, jossa alarajaa velan lyhennykselle ei ole määritelty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?