Ministeriön työllisyysennuste horjuu - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ministeriön työllisyysennuste horjuu

Työministeriö epäröi oman työllisyysennusteensa paikkansa pitävyyttä. Ministeriö ennakoi äsken melko maltillista työllisyyden heikkenemistä. Nyt ministeriö myöntää, että ennuste voi olla optimistinen.

25.11.2008 15:52 | Päivitetty 25.11.2008 15:57

Työ- ja elinkeinoministeriö TEM ennusti marraskuun alussa, että työllisyys heikkenee ensi vuonna 30 000 hengellä ja työttömyys kasvaa 10 000:lla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen kritisoi, että hallitusta ja työministeri Tarja Cronberg (vihr.) eivät ole tilanteen tasalla työttömyysarvioissaan.

Neuvotteleva virkamies Ilkka Nio myöntää, että TEMin ennuste voi olla optimistinen, koska se tehtiin ennen yt-neuvottelujen ja lomautusten aaltoa.

Nio kuitenkin myös puolustaa ennustetta uusien tietojen valossa.

– Ennusteen jälkeen on tullut positiivisia uutisia. Talouskasvu on jatkunut kahden prosentin tasolla, hän sanoo.

Työllisyys kohenilokakuussa

Uusimmat työllisyysluvut tukevat ministeriön ennustetta.

Tilastokeskus kertoi tiistaina, että lokakuussa työtä vailla oli 155 000 henkeä. Määrä on vähentynyt noin 8 000:lla viime vuoden lokakuun tasolta. Luvut mahtuvat virhemarginaaliin.

Työttömyysaste oli lokakuussa 5,8 prosenttia eli 0,4 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin. Syyskuussa lukema oli 5,9 prosenttia.

Cronberg kuitenkin arvioi, että työttömyys kääntyy selvään kasvuun viimeistään vuodenvaihteessa.

– Erityisesti lomautusten nopea lisääntyminen ennakoi työttömyyden kääntymistä selvään kasvuun viimeistään vuodenvaihteessa. Suuret irtisanomiset näkyvät vasta ensi vuonna, hän sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Lomautettuja oli TEMin tilastojen mukaan lokakuun lopussa 8 446 eli 71 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?