Masennuslääkkeitä hamstrataan liikaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Masennuslääkkeitä hamstrataan liikaa

Mielialalääkkeiden kasvanut kysyntä näkyy jo kotien lääkekaappien pullistumisessa. Moni hamstraa kotiin liikaa kovia rohtoja, vaikka niiden säilytyksessä on suuria riskejä.

14.11.2008 17:48 | Päivitetty 14.11.2008 21:25

Apteekkarit ovat huolestuneet suomalaisten innosta masennus- ja mielialalääkkeiden hamstraukseen. Varsinkin nuoret aikuiset uusivat reseptejä varmuuden vuoksi, vaikka pahin ahdistuskausi olisikin jo ajat sitten mennyt ohi. 

– Joskus tuntuu siltä, että mielialalääkkeitä hankitaan hiukan isompia määriä tai useammin kuin mitä tarvitaan, sanoo Turun Linnan Apteekin apteekkari Markku Knuutila.

Hän ei kyseenalaista lääkkeiden käyttöä esimerkiksi masennuksen hoidon osana, mutta haluaa kiinnittää huomiota isojen lääkemäärien turvalliseen säilyttämiseen.

Lääketeollisuuden omien arvioiden mukaan tänä syksynä viisi suomalaista sadasta on käyttänyt päivittäin jotain mielialalääkettä.

Apteekkarien mielestä kodin lääkekaappia ei kannata ahtaa täyteen reseptiaineita, joiden väärinkäyttö voi olla muille ihmisille vaarallistakin.

– Ainakin mielialalääkkeiden hamstraus on turhaa, sillä ne eivät apteekeista lopu. Jos tarve iskee, niitä saa lääkärin reseptillä nopeastikin, Knuutila vakuuttaa.

Hänen mielestään kodissa säilytettyihin lääkevarastoihin liittyy paljon riskejä. Yksi niistä on annostelun liioitteluvaara. Kun pillereitä on purkkitolkulla, niitä otetaan helpommin ekstra-annos, että varmasti helpottaisi.

– Lääkekaappi pitää ainakin säilyttää lukossa. Jos kaapille pääsevät muutkin ihmiset, lääkkeenkäyttäjän olisi hyvä myös pitää vähän kirjaa siitä, kuinka paljon lääkettä on kulunut. Tällöin ainakin huomaa, jos joku toinen on vahingossa ottanut näitä, Knuutila sanoo.

Erityisen tarkkana pitäisi olla lapsiperheissä, jotta vanhempien käyttämät reseptilääkkeet pysyisivät varmasti poissa lasten ulottuvilta.

Rosvojakin kiinnostavatkotien lääkevarastot Liian pullottava lääkekaappi voi olla myös houkutteleva varkauskohde.

Helsingissä tänään alkaneilla Farmasian päivillä puhunut Oulun poliisilaitoksen turvallisuustyön yhteyspäällikkö Pasi Rissanen muistuttaa, että lääkkeiden päihdekäyttö ja pimeä katukauppa ovat olleet tänä vuonna voimakkaassa kasvussa.

– Mielestäni kenenkään ei ole syytä lähteä huutelemaan julkisesti, että kotoa löytyy tällaista ja tällaista lääkettä, Rissanen sanoo.  

Hän vertaa reseptilääkkeitä arvoesineisiin, sillä niillekin on kova kysyntä.

– Asuntomurtautujille kaikki reseptilääkkeet ovat erittäin houkuttelevia. Ne lähtevät voron mukaan huolimatta siitä, ovatko ne huumaavia vai eivät, Rissanen varoittaa.

Apteekkarit muistuttavat, että hoitokuurista ylijääneet lääkkeet voi aina palauttaa apteekkiin maksutta.

– Kotien kasvaneen lääkemäärän huomaa näissä jätelääkkeiden palautuksissa. Esimerkiksi kuolinpesistä saattaa tulla valtavia määriä vanhukselle määrättyjä vahvoja lääkkeitä, joista osa on vielä avaamattomina pakkauksissa, sanoo Markku Knuutila.

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon tällaisia lääkkeitä kipataan surutta roskiin kaikkien väärinkäyttäjien kaiveltavaksi.

– Todennäköisesti aika paljon, sanoo Knuutila.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?