Lyhyt korko on nyt valttia asuntolainassa

Jos nyt ottaa asuntolainaa, kannattaa viitekorkoa valitessa unohtaa suosituin vaihtoehto eli vuoden euribor. Sen sijaan nyt laina kannattaa asiantuntijoiden mukaan sitoa lyhyeen viitekorkoon tai pankin prime-korkoon. Tällöin pääsee hyötymään parhaiten korkojen laskusta.

14.11.2008 6:01 | Päivitetty 14.11.2008 11:46

Ekonomistit ovat jokseenkin yksimielisiä siitä, että korot jatkavat laskuaan pitkälle ensi vuoteen. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos aikoo ottaa asuntolainaa.

Asiantuntijat pitävät järkevänä, että nyt laina sidotaan lyhyeen korkoon, jotta velallinen ei joudu maksamaan turhan pitkää aikaa nykytasoista korkoa, vaan pääsee hyötymään laskusta.

Torstaina vuoden euribor aleni 4,37 prosenttiin ja kolmen kuukauden euribor 4,24 prosenttiin.

Lähiaikoina lainanottaja voi siis saada vuoden euriboriin sidotun lainan marginaaleineen 5,1 prosentin korolla. Juuri nyt kolmen kuukauden euribor ei vielä tulisi kovin paljon vuoden viitekorkoa halvemmaksi, mutta vuoden aikana ero todennäköisesti kasvaa lyhyemmän koron hyväksi. Kolmen kuukauden korko päivittyy neljästi vuodessa ja odotettavissa on, että se jatkaa laskuaan. 

Lainanottaja voi laskeskella erilaisia vaihtoehtoja esimerkiksi pankkien verkkosivuilla olevien laskureiden avulla. Kukaan ei voi tietää, mihin korot oikeasti menevät, kyse on arvioista.

Ennusteiden perusteella on mahdollista, että korkojen laskun jatkuessa kolmen kuukauden euriborin valinnut maksaa seuraavan vuoden aikana lainastaan marginaaleineen keskimäärin 4,1 prosentin korkoa.

Jos käytetään edellisiä oletuksia, ja lasketaan, paljonko 150 000 euron lainan 25 vuodeksi ottanut maksaisi ensimmäisenä vuonna korkoja, selviää, että lyhyen viitekoron valinta tulisi velalliselle 1 200 euroa halvemmaksi kuin pitkän koron ottaminen.

Lyhyillä koroillamukaan laskuun 

Sampo Pankin ekonomisti Pasi Kuoppamäki suosittelee asuntolainan viitekoroksi jotain alle vuoden euriboreista. Hän pitää hyvänä, että korontarkistuspäivä olisi viimeistään kesällä.

OP-Pohjola-ryhmän pääekonomisti Timo Lindholm puolestaan valitsisi kolmen tai kuuden kuukauden euriborin. Hänen mielestään vieläkin lyhyempi voisi olla ihan hyvä valinta, mutta yleensä pankkien asiakkaat karttavat niitä.

– Ihmiset eivät yleensä halua, että asuntolainan viitekorko muuttuu yhtenään, Lindholm toteaa.

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha pitää nyt kolmen kuukauden euriboria järkevänä valintana.

– Silloin pääsee mukaan koronlaskuun, hän toteaa.

Inha ei karsasta edes kuukauden euriboria. Jos se tuntuu liian lyhyeltä, voi hänen mukaansa sitoa osan lainasta siihen ja osan kolmen vuoden korkoon.

Prime-korkojen laskukierrostaodotetaan

Tapiola Pankin toimitusjohtaja Harri Lauslahti sen sijaan vieroksuu lyhyimpiä markkinakorkoja.

– Lyhyissä euriboreissa on puolensa, mutta jos tulee markkinahäiriö, se iskee asiakkaaseen mahdollisesti seuraavalla kierroksella. Itse olen pyrkinyt kohtalaisen pitkäjänteisen korkopolitiikan suosimiseen, koska se on asiakkaallekin huolettomin, hän sanoo.

Lauslahden mielestä prime-korko olisi nyt järkevä vaihtoehto, koska pankit todennäköisesti alkavat lähiaikoina laskea näitä omia viitekorkojaan. Inha sen sijaan välttäisi primea.

– Prime ei ole tätä päivää. Se tehtiin eri maailmaa varten markka-aikana tasaamaan suuria koronheilahteluita. Siihen sitominen ei ole koskaan järkevää, Inha sanoo.

Tälllä hetkellä suurimpien pankkien prime-korot ovat 4,9-5,0 prosenttia eli selvästi euriboreja kalliimpia. Pankit ovat sanoneet pohtivansa prime-korkojen alentamista. Tähän mennessä prime-korkoaan ovat laskeneet Hypo ja Aktia.

Puolen vuodenkorko oli halvin 

Ekonomistien mukaan taloustilanteen vaikeus puoltaa rahapolitiikan reipasta keventämistä. Sampo Pankki arvioi, että Euroopan Keskuspankki laskee ohjauskorkonsa nykyisestä 3,25 prosentista 2,5 prosenttiin kesään mennessä ja euriborit ovat tuolloin kolmen prosentin tuntumassa tai jopa sen alapuolella.

Lindholmkin pitää alle kolmen prosentin euriboreja kesällä aivan mahdollisina samoin kuin ohjauskoron putoamista jopa kahden prosentin alapuolelle.

Vaikka markkinoilla ollaan korkojen suunnasta ehkä jopa harvinaisen yksimielisiä, lyhyet korot eivät välttämättä ole huono valinta muutenkaan, vaikka korkojen kääntyminen nousuun näkyykin niiden ottajilla lainakorkojen päivityksinä melko nopeasti.

Lindholm teki noin vuosi sitten vertailun, jossa hän selvitti, mikä viitekorko oli tullut edullisimmaksi rahaliiton aikana eli vuodesta 1999 eri pituisilla jaksoilla. Vertailussa oli mukana 6 ja 12 kuukauden euriborit sekä OP-prime ja viiden vuoden viitekorko.

–  Kuuden kuukauden euribor oli joka vertailujaksolla halvin ja viiden vuoden viitekorko kallein. Vuoden euribor ja prime olivat melkein sadasosalleen yhtä kalliita, kertoo Lindholm.

Pitkä viitekorko on hänen mielestään perusteltu vain, jos lainanottaja tahtoo tietää lainanhoitomenonsa eurolleen vaikkapa kolmeksi tai viideksi vuodeksi eteenpäin.

– Mutta sitten ei pidä vilkuilla kuukauden eikä vuoden välein, että mitä ne muut korot ovat, Lindholm huomauttaa.

Järkevintä pitkän koron valinta on silloin, kun korot ovat hyvin alhaalla ja niiden ennakoidaan nousevan vuoden, parin kuluessa.

Viitekoron vaihtaminenhelpointa täsmäyspäivänä

Koska asuntolainat ovat pitkäaikaisia, laina-aikaan ehtii osua useita korkojen lasku- ja nousukausia. Välillä lyhyet korot ovat pitkiä korkeammalla, välillä toisinpäin.

Jos valittu viitekorko alkaa harmittaa, sitä voi yleensä vaihtaa. Lindholmin mielestä viitekoron vaihtomahdollisuus on yksi asioista, joista pitää sopia silloin, kun velkaa otetaan. Pankki voi laskuttaa vaihtamisesta vaikkapa 50–100 euroa varsinkin, jos ei ole sovittu, että korkoa voi muuttaa ilmaiseksi. Jos laina on sidottu kiinteään korkoon, muutos voi tulla paljon tätäkin kalliimmaksi.

Yksinkertaisinta viitekoron vaihtaminen on korkojakson vaihtuessa. Muulloin pankki voi jopa kieltäytyä muutoksesta. Inha perustelee tätä sillä, että viitekoron muuttaminen kesken korkojakson sekoittaa pankin omaa positiologiikkaa.

Jos valittu korko oikein pännii, asiakas voi vaihtaa lainan uudeksi ja  vaihtaa samalla pankkiakin. On kuitenkin muistettava, että pankit ovat nostaneet marginaalejaan ja korkomuutoksesta saatu hyöty voi sulaa uuden lainan korkeaan marginaaliin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?