Asuntolainan korko laskee jo

Vuoden euriboriin sidotun asuntolainan korko on lähtenyt laskuun. Velalliset, joiden koron tarkistuspäivä osui viime perjantaihin tai tälle viikolle, pääsevät nauttimaan alentuneesta viitekorosta. Vuoden euribor on nyt painunut vuodentakaista tasoa alemmaksi.

12.11.2008 12:46 | Päivitetty 12.11.2008 18:54

Asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty 12 kuukauden euribor on perjantaista lähtien ollut alemmalla tasolla kuin vuosi sitten.

Asuntovelkaiselle tämä tarkoittaa, että jos hänellä on nyt korontarkistuspäivä, hänen lainansa viitekorko alenee. Takaisinmaksutyypistä riippuen joko hänen kuukausieränsä pienenee tai laina-aikansa lyhenee.

Vuosi sitten tilanne oli toinen ja tuolloin lokakuun lopusta vuoden vaihteeseen asti euriborien suunta oli ylöspäin, vaikka laskupäiviäkin toki oli välillä.

EKP:ltä odotetaan edelleen koronlaskuja ja euriborien ennakoidaan jatkavan laskuaan. Näin ollen on todennäköistä, että vastaisuudessakin asuntovelkaisten korkotaakka pienenee.

Useimmat ekonomistit ovat arvioineet, että korkojen lasku jatkuu ensi vuonna. Esimerkiksi Sampo Pankki arvioi tuoreessa suhdanne-ennusteessaan, että EKP laskee ohjauskorkonsa nykyisestä 3,25 prosentista 2,5 prosenttiin kesään mennessä. Pankin ekonomistit ennakoivat, että euriborienkin pitäisi olla tuolloin kolmen prosentin tuntumassa tai jopa sen alapuolella. 

Prime-korotseuraavat perässä

Markkinakorot ovat laskeneet selvästi lokakuun puolivälistä lähtien eli sen jälkeen, kun Eurooppa pääsi sopuun pankkitukipaketista. Korkeimmillaan vuoden euribor oli 5,5 prosenttia. 

Alimmillaan 12 kuukauden euribor oli tänä vuonna tammikuun lopussa. Silloin korko käväisi 4,29 prosentissa. Tänään keskiviikkona vuoden euribor laski 4,41 prosenttiin.

Korot ovat nousseet melko yhtäjaksoisesti vuoden 2005 puolivälistä lähtien ja useimmille asuntovelkaisille korontarkistuspäivä on siitä näihin päiviin asti tarkoittanut koron nousua.

Pankkien omat viitekorot ovat olleet pitkään euriborien alapuolella. Useimpien pankkien primet ovat nyt 4,9–5,0 prosenttia. Primet yleensä seuraavat ohjauskorkojen ja markkinakorkojen muutoksia pienellä viipeellä.

Koska korot ovat laskussa, odotettavissa on myös prime-korkojen laskuja. Toistaiseksi Aktia ja Hypo ovat pudottaneet viitekorkojaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?