Sormusten myyjäksi ei kelpaa kuka tahansa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Sormusten myyjäksi ei kelpaa kuka tahansa

Koruliike Kulta-Kamari kyselee rekrytointilomakkeessaan muun muassa avioliitosta, perhesuunnitelmista ja lääkitystä vaativista sairauksista.

Sormusten myyjältä vaaditaan myönteisyyttä perheen perustamiseen.

10.11.2008 13:54 | Päivitetty 10.11.2008 18:28

Pääkaupunkiseudulla toimiva koruliike Kulta-Kamari kyselee rekrytointilomakkeessaan internetissä perusteellisesti työnhakijan yksityiselämän asioista.

Asiasta kertoo Palvelualojen ammattiliiton PAM-lehti. Hakemuslomakkeessa tiedustellaan, onko hakija avio- tai avoliitossa tai seurustelusuhteessa. Lisäksi kysytään muun muassa lasten iät, perhesuunnitelmat sekä hakijan äidin, isän ja puolison ammatit.

Kysymättä eivät jää myöskään lääkitystä vaativat sairaudet sekä "tulevat tai mahdolliset sairaalahoitoa vaativat vammat tai sairaudet". Myös rikosrekisteriä tiedustellaan.

Kulta-Kamarin toimitusjohtaja Ari Johansson perustelee PAM-lehdessä perhesuhteista utelemista sillä, että yritys hakee arvomaailmaltaan sopivia ihmisiä. Vihki- ja kihlasormusten myyjien pitää hänen mukaansa suhtautua myönteisesti perheen perustamiseen.

Terveydentilan kysyminen on Johanssonin mukaan perusteltua siksi, että työskentely myymälässä ja tavarankäsittelyssä on vaativaa seisomatyötä vetoisissa tiloissa.

Työhaastattelussa ja rekrytointilomakkeissa saisi kysyä vain asioita, jotka liittyvät suoraan työn tekemiseen.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoo lehdelle, etteivät vanhempien ammatit kuulu työnantajalle, eikä terveydentilakaan yleensä. Myyjän ammatissa myöskään rikostaustasta ei ole tarpeen kysyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?