Ministeri: Tallettajien pitää tiedostaa riskit - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ministeri: Tallettajien pitää tiedostaa riskit

Rahoitustarkastuksesta vastaava ministeri Mari Kiviniemi uskoo, että Kaupthingin korkeakorkoisille tileille sijoittaneet ovat olleet tietoisia riskeistä.

9.10.2008 18:06 | Päivitetty 13.10.2008 12:56

Rahoitustarkastuksesta vastaava kunta- ja hallintoministeri Mari Kiviniemi (kesk.) muistuttaa ihmisten omasta vastuusta talletuksia tehdessään.

Hän uskoo, että riskit ovat olleet Kaupthingin tallettajien tiedossa. Tiedotusvälineet ovat hänen mukaansa pitäneet asioita hyvin esillä.

– Kun on isot talletuskorot, on väkisinkin myös isommat riskit, Kiviniemi totesi Taloussanomille.

Rahoitustarkastus ilmoitti tänään iltapäivällä, että Kaupthing Suomen tileillä on talletuksia noin 10 500 suomalaisasiakkaalla. Yhteensä talletuksia on 111 miljoonan euron arvosta. Talletussuojan piirissä näistä on 67 miljoonaa euroa.

Islannin vastuullaon hoitaa oma osuutensa

Kaupthingin asiakaskohtaisesta talletussuojasta vajaat 21 000 euroa on Islannin talletussuojarahaston ja reilut 4 100 euroa Suomen talletussuojarahaston vastuulla. Rata antaa huomenna lausunnon lisäsuojan nostamiseksi Suomessa niin, että talletussuoja olisi kaikkiaan 50 000 euroa.

Näin ollen Suomi voisi korvata lähes 30 000 euroa talletuksesta. Kiviniemen mukaan on lähdettävä siitä, että Islanti hoitaa oman osuutensa. 

Kiviniemellä ei ole kuitenkaan tietoa siitä, mikä on Islannin kyky maksaa talletussuojaa.

– Vielä ei ole varmaa, tarvitaanko edes talletussuojan turvaa, Kiviniemi muistuttaa.

Hän viittaa Kaupthing Suomen toimitusjohtaja Lauri Rosendahlin vakuutukseen siitä, että suomalaisten talletukset pankissa ovat turvassa.

– Se olisi kaikkien kannalta paras ratkaisu, Kiviniemi sanoo.

Kriisi lisää tarvettavalvonnan yhteistyölle

Kiviniemen mukaan rahoitusmarkkinoiden kriisi on alleviivannut tarvetta tiivistää eri maiden rahoitusmarkkinoiden valvojien yhteistyötä.

Kriisi on osoittanut, että heikkoja kohtia löytyy ja parantamisen varaa löytyy.

– Sitä pitää kuitenkin välttää, ettei mennä sääntelyn tielle. Se on uhkakuva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?