Verottaja rankaisee yhä lisäansioista - Oma raha - Ilta-Sanomat

Verottaja rankaisee yhä lisäansioista

Keskituloisten palkansaajien lisätienestejä verotaan Suomessa arviolta 7 prosenttia tiukemmin kuin muissa Euroopan maissa, väittää Veronmaksajain Keskusliiton uusi tutkimus.

Toimistokansa raataa ylitöissä, ja valtio kiittää korottamalla veroprosenttia.­

22.9.2008 11:00 | Päivitetty 22.9.2008 14:10

Veronmaksajien tänään maanantaina julkaiseman vertailun mukaan muissa Euroopan maissa lisätuloista verotetaan yllättävän kevyesti. Ylityökorvauksistakin jää enemmän puhdasta rahaa taskuun.

Esimerkiksi perheettömän, 34700 euroa vuodessa ansaitsevan palkansaajan tuloveroprosentti on Suomessa 30,4. Ruotsissa hänen veroprosenttinsa olisi 26.

– Näiden esimerkkihenkilöiden ero kasvaa, kun verrataan lisätulosta peritttävä marginaaliveroprosenttia. Se on suomalaisella 45 ja ruotsalaisella 31,7, sanoo Veronmaksajien pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Suomessa progressio iskee heti ansiotason kasvaessa, ja marginaaliveroprosentti niistää lisätulot. Tästä kärsivät liiton mukaan etenkin keski- ja hyvätuloiset, joilla olisi parhaat mahdollisuudet rahakkaiden lisätöiden tekemiseen.

Liiton mukaan Suomessa keskituloisten lisätöiden verotus on keskimäärin noin 7 prosenttia kireämpää kuin muualla Euroopassa.

Monissa maissa käytetään puolisoiden palkkatuloissa yhteisverotusta, jossa lapsista annetaan tuntuvia veroalennuksia. Esimerkiksi Ranskassa kahden lapsen ja kahden työssäkäyvän aikuisen (yhteistulot 52900 + 34700 euroa) perheen palkkatuloprosentti jää 27:n kieppeille. Suomessa heiltä peritään yli 34 prosenttia.

Kovempiakin verotusmaita löytyy. Tanskassa marginaaliveroprosentti nousee äkkiä 60:n pahemmalle puolelle.

Suomessa pienituloisten verotus on Veronmaksajienkin mielestä Euroopan mittakaavassa varsin kevyttä, mutta kiristyy ripeästi kun palkkatulot kasvavat.

Veronmaksajain Keskusliitto haluaisikin loiventaa progressiivista verotusta kautta koko linjan ja laskea marginaaliveroprosenttia kaikilta palkansaajilta. Nyt valtio ei kannusta riittävästi keskituloisia parantamaan elintasoaan ylitöillä ja sivubisneksillä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?