Kustantajat hakevat taas rahaa sodasta - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kustantajat hakevat taas rahaa sodasta

Suomalaiset kustantamot turvautuvat jälleen sota-aikaan. Sotimista käsitteleviä reportaaseja, tutkimuksia ja elämäkertoja tulee lähiviikkoina läjäpäin niin kirjoina kuin tallennekoosteinakin.

Sotaa ja Marskia saa nyt kirjoina, cd-, dvd- ja mp3-muodossa.­

19.9.2008 17:06 | Päivitetty 19.9.2008 17:07

Tällä viikolla ensimmäisenä taistojen tielle ehätti Ajatus-kirjat Elisenvaaran pommituksesta kertovalla dokumenttiteoksellaan.

Otava puolestaan esitteli peräti neljä sota-aiheista faktateostaan. Yksi käsittelee suomalaisten ja natsien poliisiyhteistyötä, toinen pohtii sodankäynnin historiaa, loput ovat sotaisia elämäkertoja. Ensi viikolla julkaistava kenraali Jaakko Valtasen elämäkerta mahtunee vielä samaan univormukategoriaan.

– Sota on tietokirjallisuudelle hyvä ja kysytty aihepiiri. Tosin täytyy katsoa, ettei sitä julkaista liikaa samanaikaisesti, myöntää Otavan yleisten tietokirjojen kustannuspäällikkö Jarkko Vesikansa.

Sekin hetki voi olla lähellä, nimittäin kustantamoiden sotainto sen kun kiihtyy lähikuukausina.

Tammelta tulee lokakuussa kirja saksalaisten vankileireistä Suomessa. Johnny Kniga julkaisee tutkimuksen talvi- ja jatkosodan vaietuista julmuuksista ja Minerva-kustannus talvisodan teinitytön päiväkirjan.

Pienkustantajat tahkoavat uusia hakuteoksia niin suomalaisista sukellusveneistä kuin vähemmän tunnetuista lentäjä-ässistäkin.

Sotahistorian julkaisubuumiin on liittyi tänään perjantaina myös Suomen Elokuva-arkisto. Arkisto julkaisi vanhoista uutisfilmeistä kootun dvd-tallenteen marsalkka Mannerheimin julkisista esiintymisistä.

Suurkustantamot tekevät jo varmuuden vuoksi useimmista sotakirjoistaan heti äänikirjaversiotkin. Esimerkiksi WSOY:n uudessa Mannerheimin puheet -kirjassa on kannen alla piilossa cd-levyllinen vapaaherran radiopuheita.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?