Asuntolainojen korot pysyvät korkealla - Oma raha - Ilta-Sanomat

Asuntolainojen korot pysyvät korkealla

Nordean pääekonomistin Leena Mörttisen mukaan asuntolainojen viitekorkoina käytettävät euribor-korot eivät laske merkittävästi, vaikka EKP:n ohjauskorko onkin selvästi niitä alempi. Pankkien välinen epäluottamus pitää euriborit ylhäällä.

Leena Mörttisen mukaan asuntovelallisten on turha unelmoida merkittävästä korkojen laskusta. ­

2.9.2008 16:19 | Päivitetty 2.9.2008 17:11

Asuntovelallisten on turha unelmoida merkittävästä korkojen laskusta. Tätä mieltä on Nordean pääekonomisti Leena Mörttinen. Asuntolainojen viitekorkoina käytettävät euribor-korot säilyttävät korkean tasonsa, sillä pankkien välinen epäluottamus ei ole haihtumassa, päinvastoin.

Nordean julkaiseman suhdanne-ennusteen mukaan yleisin asuntolainoissa käytetty viitekorko, 12 kuukauden euribor-korko kääntyy laskuun vasta ensi vuonna. Ero Euroopan keskuspankin ohjauskorkoon säilyy kuitenkin suurena.

– Pankit ovat nyt oppineet, että myös niiden on osattava hallita likviditeettiriskiä. Pankit ovat nyt entistä varovaisempia, Mörttinen sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

– Odotamme, että korkoihin jää jonkin verran aiempaa suurempi rahoituksen kustannus vain siksi, että likviditeettiriski on otettava paremmin huomioon.

Lyhyellä aikavälillä ero saattaa pysyä suurena myös siksi, että EKP on tiukentamassa pankeille myöntämien lainojensa vakuusvaatimuksia.

Keskuspankkilaiset ovat olleet huolissaan, että osa pankeista käyttää väärin nykyistä likviditeettijärjestelmää. Väärinkäytössyytöksiä on kohdistettu muun muassa espanjalaispankkeihin. Keskuspankilta on valunut rahaa rutkasti myös irlantilaispankeille, joiden omistajat löytyvät Britanniasta. Sekä Espanjassa että Britteinsaarilla asuntomarkkinoiden alamäki on jo ilmeinen.

Myös lähestyvä vuodenvaihde jarruttaa euribor-korkojen ja ohjauskoron välisen eron kaventumista. Pankit haluavat siivota taseensa mahdollisimman siistiksi ennen vuoden vaihtumista. Vaara on, että pankkien välinen rahoitus kiristyy siis entisestään.

Euro heikentyy 

Nordea ennustaa, että euribor-korotkin kääntyvät laskuun ensi vuonna. Alamäkeen lähdetään, kun Euroopan keskuspankkikin ryhtyy laskemaan ohjauskorkoaan.

EKP laskee Nordean arvion mukaan ohjauskorkoa kaikkiaan prosenttiyksikön ensi vuonna. Laskut alkavat aikaisintaan ensi keväänä.

Nordean mukaan euroalueen talouskasvu jää ensi vuonna alle prosentin. Inflaation Nordea uskoo hidastuvan euroalueella kahteen prosenttiin. Hintojen nousun tasaantumisen ansiosta EKP voi miettiä ohjauskoron laskua.

Euroopan talous seuraa Nordean mukaan Yhdysvaltoja taantumaan. Samalla euron vahvistumisen aika on ohi. Yhdysvaltain talouden ahdinko helpottuu ensi vuoden lopulla. Näin Yhdysvaltain keskuspankki aloittaa korkojen nostot.

– Kaikkiaan Fed nostaa korkoja prosenttiyksikön verran. Yhdysvaltain ja euroalueen korkoerojen kaventuminen ajaa dollaria vahvistumaan.

Mörttisen mukaan näiden kahden talousalueen inflaatiokehitysten perusteella euro voi painua 1,25 dollariin.

– Vuoden 2010 loppuun mennessä euron pitäisi mennä tuolle tasolle.

Mörttisen mielestä euro voi heiketä enemmänkin, jos euroalueen eri maiden suuret vaihtotaseen vajeet saavat entistä enemmän huomiota markkinoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?