Maksuhäiriöt lisääntyvät

Kulutusluottojen kova kysyntä viime vuosien aikana alkaa nyt näkyä maksuhäiriöiden lisääntymisenä.

25.6.2008 6:01 | Päivitetty 24.6.2008 17:59

Luottojen lisääntymisen myötä myös maksuhäiriöt lisääntyvät. Parin viimeisen vuoden aikana niitä on kasvattanut eritoten vakuudettomien pikalainojen suosio, kertoo Suomen Asiakastiedon lakimies Juuso Jokela. Tämän vuoden puolelta tilastoja ei ole vielä saatavilla.

– Kasvu oli niin voimakasta pari viime vuotta, että tuskin maksuhäiriöt ovat vielä vähentyneet, Jokela veikkaa.

Jokela sanoo, että uudet rahoitustuotteet ja muutkin uudet ilmiöt lisäävät aina maksuhäiriöitä. Taannoin esimerkiksi sekkitilit ja kännykkäliittymien lisääntyminen näkyivät maksuhäiriötilastoissa.

– Ihmiset kokeilevat uusia tuotteita, ja kaikki eivät niitä osaa käyttää, hän toteaa.

Suurin osa uusista maksuhäiriömerkinnöistä tulee ihmisille, joilla niitä on jo ennestään. Maksuvaikeuksilla on tapana poikia lisää maksuvaikeuksia.

Kulutusluottojen suosio näkyy myös perintätoimistoissa, mutta harvoin talous kaatuu pelkästään kulutusluottojen takia, osastopäällikkö Juha Iskala Intrum Justitiasta kertoo. Yleensä taustalla on jokin suurempi rästi, ja kulutusluotot ovat piste i:n päälle.

Maksuhäiriömerkinnöistä alle kymmenen prosenttia johtuu luottokorteista, tili- tai kertaluotoista. Vain yhdellä kolmestakymmenestä maksuhäiriöisestä on maksuhäiriömerkintä alle 300 euron lainasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?