Stockmann pelaa riskibisnestä kanta-asiakkailla

Stockmann siirsi kanta-asiakkaidensa korttiluotot Nordealle. Jäävätkö kanta-asiakkaat Stockmannille, kun uudella kortilla saa ostaa mistä vain?

31.5.2008 6:04 | Päivitetty 19.8.2008 13:18

Stockmannin tavaratalon kanta-asiakkaat voivat siirtyä elokuun puolivälissä Nordean asiakkaiksi. Stockmann-tilillä olevat luotot siirtyvät Nordea Rahoitukselle. Jos Stockmannin MasterCardin luotto-asiakkuus Nordeaan ei miellytä tavaratalon kanta-asiakasta, ainoa vaihtoehto on Stockmannin kanta-asiakaskortti, jossa ei ole luotto-ominaisuutta.

Stockmannin kanta-asiakkaat ovat lähes fanaattisia tavaratalonsa käyttäjiä. Yli 60 prosenttia asiakkaista vilauttaa kullanväristä kanta-asiakaskorttia kassalla. Kanta-asiakkaita on 1,6 miljoonaa Suomessa, Venäjällä ja Baltiassa. Heistä 660 000 on tiliasiakkaita.

Markkinontijohtaja Maaret Kuisma Stockmannilta näkee muutoksen myönteisenä ja kehityksen tuloksena.

– Minusta näyttää siltä, että erittäin sitoutuneet asiakkaat ovat huomanneet, että edut jatkuvat ja niitä tulee lisää. Kanta-asiakkuus päivittyy ja maksukäytäntö laajenee, Kuisma sanoo.

– Pitää myös kysyä, kauanko olisi ollut mahdollista pitää yhden tavaratalon korttia. Sen kilpailuarvo ei välttämättä enää olisi ollut riittävä.

Kanta-asiakkaiden Stockmann MasterCardin tilinhoito siirtyy Nordea Rahoitukseen. Samoin korttien luotonantoon liittyvät siirtyvät Nordeaan. Tämä saattaa muuttaa opiskelijoiden asemaa. Kuisma korostaa, että opiskelijankin on mahdollista saada kortti, mutta tämäm on täytettävä Nordean luotonantoon liittyvät yleiset ehdot.

Kuisma ei näe mitään perustetta sille, että kortti muuttuisi missään vaiheessa maksulliseksi.

Stockmann MasterCardin luoton korko on kolmen kuukauden Euribor sekä kymmenen prosenttiyksikköä päälle. Yhtiö laskee huhtikuussa 2 000 euron keskimääräiselle luotolle 16,83 prosentin vuosikoron.

Kova, kansainvälinenkilpailu korttiasiakkuudesta.

Korttipelin ammattilaiset uskovat, että tarjouskilpailussa Stockmannin kanta-asiakkaista ovat olleet mukana normaalin tavan mukaan tutut kotimaiset ja ulkomaiset pankit. Tuttuihin lasketaan muun muassa Citibank, GE Money, SEB, Entrecard sekä Handelsbanken. Myös OP-ryhmän epäillään olleen mukana kilpailussa.

Nordea ei ole ensimmäistä kertaa yhteistyössä Stockmannin kanssa. Nordean varatoimitusjohtaja Pekka Nuuttila, kertoo, että silti Stockmannin kanta-asiakkaiden luotoista käytiin todella tiukka tarjouskilpailu. Onhan Stockmann pörssiyhtiö, hän muistuttaa.

Nuuttila on hiukan nihkeä vastaamaan, kuinka paljon Nordea hyötyy Stockmann-yhteistyöstä.

– Kanta-asiakasohjelma on heidän. Me hoidamme vain korttiosuuden.

Nuuttila kertoo, että merkittävä osa Stockmannin asiakkaista käyttää kortin tiliominaisuuksia. Hänen mukaansa asiakkaiden kannalta palvelu paranee, koska yleisluottokortilla ostoksia voi tehdä muuallakin.

Nuuttila ei usko, että päällekkäisyys Stockmannin kanta-asiakkaiden ja vanhojen Nordean kortti-asiakkaiden kanssa häiritsee. Asiakaskunta on muutenkin hänen mukaansa hyvin yhteinen ainakin pääkaupunkiseudulla.

– Meillä kanta-asiakkailla on joka tapauksessa ilmainen kortti. On hyvä, että asiakkailla on useampi kortti mukanaan esimerkiksi ulkomailla.

Luottokunta voittaajoka tapauksessa

Luottokunnan toimitusjohtaja Heikki Kapanen kertoo, että yritys ei ollut mukana kilpailemassa Stockmannin asiakkaista.

– Nordea on kortin liikkeellelaskija. Luottokunta ei missään olosuhteissa olisi ollut suora sopija tässä tapauksessa. Siksi emme edes olleet mukana tarjouskierroksella.

Silti se on sopimuksen selvin hyötyjä.

– Emme aikaisemmin ole olleet mukana Stockmann-ketjun tilityksissä. Nyt hoidamme acquiring eli kauppiastapahtuminen vastaanoton ja tilityspalvelun, Kapanen kertoo.

Lisää työtä tulee myös Nordeasta, joka hankkii Luottokunnalta korttien väärinkäyttö- ja katoamisilmoituspalvelut.

– Korttiala kasvaa nopeasti. Mekin näytämme 30 prosentin kasvua tälle vuodelle. Henkilöstömäärä kasvaa yli 50 henkilöä, olemme tänä vuonna vielä yli 400 työntekijän pääluvussa, Kapanen arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?