Asuntolainan verovähennystä on helppo käyttää väärin

Oletko ottanut asuntolainaa yli tarpeen ja maksanut sillä vaikkapa autolainan pois? Jos vaadit verotuksessa koko asuntolainan koroista vähennystä, toimit lain vastaisesti.

29.5.2008 6:01 | Päivitetty 29.5.2008 10:30

Asuntolaina on markkinoiden halvinta lainaa. Jos kaupantekohetkellä on muitakin isoja menoja kuin huoneiston osto, lainanottajaa voi houkutella ajatus ottaa tarpeellista enemmän asuntoluottoa ja rahoittaa siitä vaikkapa auton tai lomamatkan hankinta.

Siitä, miten yleistä tällainen on, ei ole tietoa. Aivan tavatontakaan se ei ole; sen verran monta kommenttia löytyy aiheesta jo pelkästään erilaisilta keskustelupalstoilta.

Esimerkiksi nimimerkki Tero 88 kertoo Suomi.24.fi:n sivuilla, että heillä asuntolainasta maksettiin pois kallis autoluotto ja nyt on yksi laina, jossa on asunto, remontti ja auto. Kirjoittajan mukaan pankki maksoi autoluoton suoraan lainasta pois.

Toinen kirjoittaja kertoo menneensä hakemaan asuntolainaa huoneiston ostoon. Lisäksi hän tarvitsi 15 000 euroa muuhun. Pankissa sanottiin, että molemmat summat voi ottaa yhtenä lainana, joka merkitään asuntolainaksi.

Nordean asuntolainasta vastaava johtaja Tom Miller arvioi, että tuollainen voi varmaan olla mahdollista, mutta ei missään nimessä kuulosta siltä, että noin pitäisi tehdä.

– Kysymyksessä on asiakkaan vastuu, mutta mielestäni tuo ei ole pankilta hyvä neuvo.

Käyttötarkoitusratkaisee vähennyksen

Arveluttavaksi neuvon tekee se, että asuntolainan korkoja voi vähentää verotuksessa, mutta esimerkiksi kulutusluottojen korkoja ei hyvitetä. Lakimies Tuomo Lindholm Veronmaksajain keskusliitosta huomauttaa, että tuloverolain pykälässä 58 on määritelty, mitkä korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia.

– Käyttötarkoitus on ratkaiseva. Ei se, millä nimikkeellä laina pankista otetaan.

Verottajaa siis kiinnostaa vain se, että verovelvollinen ei käytä asuntolainan korkojen verovähennysoikeutta väärin. Jos laina käytetään johonkin muuhun kuin oman kodin ostoon tai peruskorjaukseen, korot ovat vähennyskelvottomia.

– Jos otat asuntolainaa, etkä käytä sitä oman asunnon tai vuokralle pantavan sijoitusasunnon hankkimiseen, vaan ostat vaikka omaan käyttöön tulevan veneen tai kesämökin ja vaadit koroista vähennyksen, rikot lakia, sanoo Lindholm.

Rahalla ei olekorvamerkkiä

Pankin kannalta olennaista on, millä korolla mitäkin lainaa annetaan. Jos asiakas käyttää asuntolainaansa kulutukseen, tämä ei välttämättä tarvitse selvästi asuntoluottoa kalliimpaa kulutusluottoa. Sinänsä pankkia ei erityisesti kiinnosta, mihin kukin rahojaan käyttää. Pankinjohtaja Mikko Hyttinen OP-keskuksesta toteaa, että moisen valvominen olisi mahdotonta.

– Rahallahan ei ole korvamerkkiä. Jos asiakkaalla on jonkin verran omaa rahaa ja hän ottaa loput lainaa, eihän pankki tiedä, miten paljon hänellä oikeasti on omaa rahaa.

Asiakas voi Hyttisen mukaan esimerkiksi sanoa, että hänellä on 30 omaa rahaa ja hän lainaa 70 rahaa. Todellisuudessa voi olla, että hänellä onkin 50 omaa rahaa ja hän käyttää 20 rahaa johonkin muuhun kuin asuntoon.

Yksi könttälaina, joka on merkitty asuntolainaksi ei ole laiton, mutta tällöin pankin pitää eritellä verottajalle, mikä osuus lainasta on mennyt asunnon hankintaan ja mikä muuhun. Jos muuhun on mennyt vaikkapa kymmenes summasta, sen osalta ei saa vähentää korkoja. Jos pankki ei jostain syystä ole tätä tehnyt, verovelvollisen pitää tehdä se.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?