Korttiluotto riipii aina kukkaroa

Korttiluotto on kallis. Vielä kalliimpaa se on jos, kuluttaja ottaa luoton annettuna. Vertailu perinteiseen pankkiluottoon yleensä kannattaa.

18.4.2008 18:00 | Päivitetty 18.4.2008 18:05

Pankkien myöntämien luottokorttien kuluhaitari on leveä. Korttien kokonaiskorot vaihtelevat Rahatiedon selvityksen mukaan 10,6 prosentista 14,7 prosenttiin.

Erot syntyvät siitä, että luottokortin kulut muodostuvat kolmesta palikasta: marginaalista, viitekorosta ja muista kuluista. Viitekorko on kaikilla pankeilla lähes sama, noin 4,731 prosenttia. Kuluttajan maksama erotus tulee pankin marginaalista ja muista kuluista.

Hypolla ja S-Pankilla on huhtikuussa markkinoiden edullisimmat luottokortit. Hypon marginaali on viisi prosenttia ja S-Pankin kuusi prosenttia. Hypo poisti huhtikuussa kortistaan vuosimaksun, sitä ei ole myöskään S-Pankin kortissa. Näin molemmat saavat pidettyä muut kulunsa alle yhdessä prosentissa. Muiden pankkien kulut vaihtelevat 2,37 prosentin ja 3,00 prosentin välillä.

S-Pankin toimitusjohtajan Pekka Ylihurulan mukaan pankki on nyt vuosi kerrallaan päättänyt olla veloittamatta vuosimaksua.

– Meillä on linjana, että asiakasomistajalta ei peritä ylimääräisiä maksuja tai laskutuspalkkioita.

Ylihurula kertoo, että S-Pankki on kerännyt noin 100 000 uutta luottokorttiasiakasta puolessa vuodessa. Alkuaikojen takkuilu korttien toimitusajoissa on jäänyt taakse. Kortti tulee Ylihurulan mukaan viikossa tai kahdessa.

Perinteisen luoton hinta on alhaisempi

– Luottokorttiluotto on aina perinteistä vakuudellista ja jopa vakuudetonta luottoa kalliimpaa, sanoo Seppo Rekonen Suomen Rahatiedosta.

Kohtuuhintaisenkin luottokortin kulut nousevat suhteettoman kalliiksi, mikäli korttia käytetään sovittuun luottomäärään verrattuna vähän. Jos luotosta on käytössä koko ajan alle puolet luottomäärästä, on luottokortin kustannuksilla merkitystä. Isot kuukausittaiset käsittelykulut voivat tehdä luotosta kalliin. Kuluttajan kannattaa tarkastaa, että kortin ehdot vastaavat omaa kulutusta.

Luottokorttien vertaaminen saattaa tuntua hankalalta. Pankki kertoo pyydettäessä kaikki kulut eli marginaalin, vuosimaksun ja laskutuspalkkiot. Viitekorko on kaikilla sama. Näiden tietojen perusteella vertailu on mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?