Tapaus Sampo Pankki paljasti tietoturvan haavat - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tapaus Sampo Pankki paljasti tietoturvan haavat

Haavoittuvuus Danske Bankin verkkopankissa paljasti xss-ongelmavyyhden.

31.3.2008 15:41 | Päivitetty 31.3.2008 15:48

Viime viikolla paljastunut Sampo Pankin tietoturvahaavoittuvuus on nostanut cross-site scripting- eli xss-haavoittuvuudet tapetille.

Maailmalla xss-haavoittuvuuksien avulla on varastettu esimerkiksi pankkitunnuksia ja luottokorttien numeroita.

Suomalaiset tietotekniikan harrastajat ovat paljastaneet vastaavia haavoittuvuuksia myös muiden pankkien, yritysten, valtionhallinnon ja median verkkosivuilta.

Kyseessä on kaikkea muuta kuin uusi ilmiö.

– Samaa tekniikkaa on hyödynnetty jo vuosikausia ennen kuin koko xss-termi yleistyi, Tietoenatorilla työskentelevä tietoturvaneuvonantaja Tomi Tuominen sanoo.

Tuominen kertoo kuulleensa vastaavista haavoittuvuuksista ensimmäistä kertaa vuonna 1997.

– Se, että haavoittuvuuksia löytyy näin monelta sivulta kertoo omaa tarinaansa ohjelmistokehittäjien arjesta. Kovien aikataulupaineiden alla tietoturva ei aina ole päällimmäisenä mielessä, Tuominen sanoo.

Hieman yksinkertaistettuna xss-hyökkäyksissä on kyse siitä, että sivuston syötteentarkastus on toteutettu puutteellisesti.

Huolimattomasti toteutetulla sivulla käyttäjä saattaa pystyä muokkaamaan sivuston ulkonäköä esimerkiksi syöttämällä omaa koodiaan sivulla pyörivän hakukoneen hakulausekkeisiin.

Puutteellinen syötteentarkistus voi altistaa sivuston monille erilaisille hyökkäyksille, joista xss on vain yksi esimerkki.

Se, että joltain sivulta löytyy xss-aukko, ei ole itsessään vielä katastrofi, Tuominen muistuttaa. Tietyillä herkkää tietoa käsittelevillä sivuilla haavoittuvuus avaa kuitenkin suuret mahdollisuudet väärinkäytöksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?