Tililuototus kasvaa jo turhan vauhdikkaasti - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tililuototus kasvaa jo turhan vauhdikkaasti

Suomalaisten tililuottojen sekä leasing- ja osamaksusopimusten määrä kasvoi viime vuonna jo miljardilla eurolla. Rahoitusala haluaakin rauhoittaa kuumeisinta luottokannan kasvua.

Uusi opasvihkonen kertoo tiukasti, mitä kaikkea tililuottoa tarjoajan pitää paljastaa. ­

17.3.2008 13:06 | Päivitetty 17.3.2008 13:37

Kulutus- ja osamaksuluottojen määrä nousi vuonna 2007 kansan ostohuuman mukana neljään miljardiin euroon. Kaikkiaan rahoitusyhtiöiltä otettujen leasing- ja korttivelkojen kanta oli vuoden lopussa jo 11,5 miljardia euroa. Kasvua edellisvuoteen kertyi miljardin euron verran.

Finanssialan keskusliiton keräämien tietojen mukaan muun muassa huonekalu- ja kodinkonekauppojen tililuottojen kysyntä on pysynyt tasaisen kiivaana.

– Rahoitusyhtiöiden kulutusluottojen määrä kasvoi 14 prosenttia. Kansalaisten luottamus omaan talouteensa on yhä aika vahvaa, joten voi olettaa että samanlainen kehitys jatkuu, arvelee liiton rahoitusyhtiöjohtokunnan puheenjohtaja, Handelsbanken Rahoituksen toimitusjohtaja Vesa Kantee.

Hänen mielestään nykyinen kasvuvauhti on alan kestokykyyn sopiva, mutta juuri tällaisessa hyvän kysynnän tilanteessa luottojen myyntitilanteita pitääkin rauhoittaa.

– On huolehdittava, ettei asiakkaille tule sellainen tunne, että tililuottoa olisi kauppiaan mieliksi pakko ottaa, Kantee sanoo.

Turhien heräteluottojen välttämiseksi rahoitusyhtiöt ja Kuluttajavirasto julkaisivatkin tänään maanantaina yhteisen muistilistan kauppiaille oikeaoppista luotollamyyntiä varten.

Vihkosessa neuvotaan, miten selvästi luottojen maksuehdoista, velkasuhteen jatkumisesta ja mahdollisten alennuskorkokampanjoiden päättymisistä pitää asiakkaalle kertoa.

– Haluamme tällä ehkäistä ylilyöntejä jo ennakkoon. Ei ole meidänkään etumme, että korttiluottoja tyrkytettäisiin esimerkiksi ihmisille jotka eivät pysty niitä maksamaan, sanoo Kantee.

Toistaiseksi rahoitusyhtiöille ei ole kertynyt kulutusjuhlasta suuria riskejä. Yhtiöiden luottotappiot ja järjestämättömät luotot ovat pysyneet koko tämän vuosikymmenen ajan hyvin vähäisinä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?