Autonostajat hurahtivat dieseliin - Oma raha - Ilta-Sanomat

Autonostajat hurahtivat dieseliin

Dieselin tai minkään muunkaan auton ostoa ei aina rehellisesti pysty perustelemaan säästämisellä.

Dieselin tai minkään muunkaan auton ostoa ei aina rehellisesti pysty perustelemaan säästämisellä.

Julkaistu: 7.3.2008 11:24, Päivitetty 7.3.2008 15:23

Helmikuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista jo hieman yli puolet oli dieselmalleja. Autoalan keskusliiton mielestä moni ostajista ei oikeasti tarvitsisi dieselautoa, eikä ostosta pysty perustelemaan ainakaan säästöllä.

Dieselin suosio on nyt ensimmäistä kertaa noussut bensiinikäyttöisten autojen ohi. Helmikuussa 50,6 prosenttia henkilöautojen ensirekisteröinneistä meni dieselmalleille. Dieselautoja myytiin peräti 6080.

– Ostajiin varmasti vaikuttaa viimeaikainen julkinen keskustelu, missä on korostettu vain dieselin hyviä puolia, sanoo Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pentti Rantala.

Ajoneuvorekisterin mukaan vielä toissavuonna vain 20,3 prosenttia uusista autoista ostettiin dieselmoottorisina.

Nyt dieseleitä hankkivat sellaisetkin autonvaihtajat, jotka eivät oikeasti saa dieselautolla ajamisesta merkittäviä säästöjä autoilukuluihinsa.

– Kyllä dieselistä voi puhua jo muoti-ilmiönä. Se vähän sumentaa ostajien laskutaitoa, kun pitäisi muistaa että lopulliset autonkäyttökulut eivät muodostu pelkästään kulutuksesta ja polttoaineen hinnasta, Rantala sanoo.

Yhtälöön olisi laskettava myös käyttövoimavero ja hankintahinta.

Autoalan keskusliiton mukaan monelle vähän ajavalle perheelle nykyaikainen pieniruokainen ja -päästöinen bensiiniauto olisi edelleen taloudellisesti järkevämpi valinta.

– Bensiinimoottori ei ole yhtäkkiä muuttunut vanhanaikaiseksi tai huonoksi vaihtoehdoksi. Vasta kun vuotuinen ajomäärä alkaa lähestyä 20000 kilometriä, dieselin edut alkavat korostua, Rantala sanoo.

Jos perheen ajot jäävät alle 10000 kilometriin vuodessa tai huristelu koostuu lyhyistä taipaleista, pieni bensiiniauto tulee useimmiten kokonaiskuluiltaan halvemmaksi. Myös sen päästömäärät jäävät kohtuullisen vähäisiksi.

Tänä vuonna maaliskuun alkuun mennessä Suomessa oli rekisteröity yli 33500 uutta henkilöautoa. Kasvua edellisvuoteen on 22,1 prosenttia.

Yli 2-litraisten uusien bensiinimoottoristen autojen kauppa on autoliikkeiden mukaan lähes pysähtynyt, vaikka kauppiaat ovat yrittäneetkin tyhjentää varastojaan isojen alennusten tai tarvikepakettien avulla.

Tuoreimmat osastosta