Ale on nyt ohi - Oma raha - Ilta-Sanomat

Autoalan ale on nyt ohi

Kuvituskuva
Julkaistu: 6.3.2008 16:19, Päivitetty 7.3.2008 10:13

Uusien autojen hinnat voivat alan edustajien mukaan alkaa hiljalleen nousta. Veromuutokset ovat vauhdittaneet alkuvuonna autojen myyntiä ja kauppiaat uskovat kaupan sujuvan vilkkaasti loppuvuonnakin.

Autojen hinnoissa pohja on nähty. Autotuojien toimitusjohtaja Pekka Puputti ei usko, että autot enää halpenevat. Hän vertaa uusien autojen hintaa kuluttajahintaindeksiin ja huomauttaa, että nämä ovat nousseet selvästi muita hintoja vähemmän.

– Kilpailu on aika ihmeellinen asia, hän toteaa.

Metro-auton toimitusjohtaja Pekka Kosonen arvioi, että hinnat lähtevät hissukseen kohoamaan.

– Mihinkään dramaattisiin muutoksiin en usko, hän lisää.

Hinnat ja niiden muutokset vaihtelevat Kososen mukaan merkeittäin. Valmistajat sysäävät jatkuvasti markkinoille uusia merkkejä ja malleja. Auton varustelu vaikuttaa loppusummaan selvästi.

Puputti huomauttaa, että maahantuojat ovat onnistuneet ostamaan autoja edullisesti ulkomailta.

– Yritetään pitää hintatasot mahdollisimman edullisina jatkossakin.

Alkuvuosi on ollut autokaupassa vilkas. Vuodenvaihteessa voimaan tullut vähäpäästöisiä autoja suosiva veromuutos siirsi autojen rekisteröintiä tammikuulle, mutta helmikuussakin autokauppa on alan tiedotuskeskuksen mukaan sujunut hyvin.

Ensirekisteröintejä tehtiin helmikuussa 13,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, mitä Puputti ei pidä yhtään hullumpana tahtina.

Kososen mukaan kaupoissa on riittänyt asiakkaita. Sekä hän että Puputti arvioivat, että vuosi jatkuu hyvänä. Molemmat muistuttavat, että rahoitusmarkkinoiden heilunnasta huolimatta kuluttajien luottamus omaan talouteensa on hyvä.

– Kyllä veromuutos vaikuttaa vastaisuudessakin ja ihmiset ostavat uusia vähäpäästöisiä autoja, Kosonen sanoo.

Kysytyimpien mallien ostajat joutuvat odottamaan ajokkiaan. Kososen mukaan heillä toimitusaika voi olla pari, kolme kuukautta.

Tuoreimmat osastosta