Korot alas - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin saat korkosi halvemmaksi

Osuiko korontarkistuspäiväsi joulukuun korkopiikkiin? Viitekorkoa vaihtamalla alennat lainasi kuukausierää.

3.2.2008 12:55 | Päivitetty 4.2.2008 15:16

Asuntolainojen viitekorot ovat laskeneet viime vuoden lopun huippulukemista. Jos edellinen korontarkistuspäivä osui joulukuulle, esimerkiksi vuoden euriboriin lainansa sitonutta voi sapettaa.

Korkeaa korkoa ei tarvitse kuitenkaan välttämättä maksaa seuraavaan joulukuuhun saakka. Esimerkiksi Sampo Pankissa viitekorkoa voi vaihtaa kerran tarkistuspäivien välissä ilmaiseksi.

Vuoden euriborin voi muuttaa vaikka puolen vuoden euriboriksi. Jos edellinen tarkistuspäivä on osunut joulukuun korkopiikkiin, alenee korko vaihdon myötä yli puoli prosenttiyksikköä.

12 kuukauden euribor oli joulukuun puolivälissä korkeimmillaan, 4,885 prosentissa. Perjantaina puolen vuoden euribor oli 4,356 prosenttia.

Jos korontarkistuspäivä osui joulukuulle, on 100 000 euron tasaerälainan kuukausierä nyt noin 675 euroa. Perjantain korkotason mukainen erä on 30 euroa vähemmän eli noin 645 euroa.

Laskelma on tehty sillä oletuksella, että laina-aika on 20 vuotta ja marginaali 0,4 prosenttia. Laskussa ei ole otettu huomioon korkojen verovähennystä.

Aluejohtaja Kenneth Kaarnimo Sampo Pankista kertoo, että viitekoron vaihdon yhteydessä myös marginaali pysyy samana, jos laina on tuore. Jatkuvaan korkojen vaihtelemiseen pankki ei asiakkaitaan kannusta, vaikka sekin on mahdollista maksua vastaan.

– Se on meille sen verran työläs prosessi, että siitä peritään hinnaston mukainen toimitusmaksu, joka riippuu lainan koosta, Kaarnimo sanoo.

Myös Nordeasta lainansa hankkineet voivat vaihtaa viitekorkoa tarkistuspäivien välillä, joskin maksua vastaan. Jos lainanottaja haluaa vaihtaa viitekorkoja toistuvasti, on maksu suurempi.

Nordeasta myönnetään, että toimenpide kannattaa, jos korontarkistus osui viime vuoden lopulle.

– Korko on sen jälkeen pudonnut niin paljon, että kyllähän siinä varmaan nettohyötyä syntyy. Se tietysti riippuu lainan koosta, sanoo yksikönjohtaja Jussi Mekkonen.

Pankkien mukaan viitekorkojen vaihtaminen ei ole yleistä. Kaarnimo muistuttaa, että asuntolaina on usein parinkymmenen vuoden projekti. Korot voivat nousta ja laskea vuosien mittaan useaan otteeseen.

– Onko lainanottajan näkökulmasta mielekästä katsoa korkotasoa joka päivä lehdestä ja reagoida lyhyisiin muutoksiin? Silloin pitkän aikavälin strategia muuttuu lyhyeksi strategiaksi. Ja mikä on oikea ajankohta vaihtaa korkoa?

Samaa mieltä on pankinjohtaja Harri Nummela OP-ryhmästä. Osuuspankissa viitekoron vaihtoon suhtaudutaan nihkeämmin.

– Lainan korkosidonnaisuuksista voidaan kuitenkin neuvotella.

Korkojen uskotaan laskevan edelleen. Taantumaa torjuva Yhdysvaltain keskuspankki Fed laski reilun viikon aikana ohjauskorkoa 1,25 prosenttiyksikköä, ja lisää koronlaskuja odotetaan.

Euroopan keskuspankin uskotaan lähtevän Fedin viitoittamalle tielle. Toisaalta koronlasku kiihdyttäisi entisestään euroalueen inflaatiota. EKP:n ohjauskorko on nyt tasan neljä prosenttia.

Ekonomistit odottavat, että ohjauskorkojen muutokset heijastuvat markkinakorkoihin. Esimerkiksi Osuuspankkikeskuksen arvion mukaan 12 kuukauden euribor olisi vuoden kuluttua noin 3,5 prosenttia.

Tuolloin esimerkkilainamme kuukausierä olisi enää noin 600 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?