Öljylämmityksen lähtölaskenta alkoi - Oma raha - Ilta-Sanomat

Öljylämmityksen lähtölaskenta alkoi

Omakotitalojen öljylämmityksestä pitää päästä nyt eroon, sanoo ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) EU-komission ilmastopaketti kiristää Suomessa nopeasti myös rakennusmääräyksiä.

23.1.2008 16:57 | Päivitetty 26.5.2008 14:09

Komission päästöpaketin vaikutuksia tänään keskiviikkona esitellyt Tiilikainen uskoo, että rakennusala joutuu muuttamaan teknisiä käytäntöjään nopeasti.

– Tarvitsemme nykyistä energiapihimpiä ja huolellisemmin rakennettuja taloja. Uudistuotannossa tämä tarkoittaa rakentamisen normien kiristämistä, Tiilikainen sanoo.

Nykyisten asuin- ja liikerakennusten energiatehokkuutta pitää hänen mielestään lisätä muun muassa remonteilla, lähinnä eristys- ja lämmitystekniikkaa muuttamalla.

– Öljylämmityksestä meidän on nyt aivan pakko päästä eroon, Tiilikainen korostaa.

Komission esittämät uudet päästötavoitteet tulevat voimaan 12 vuoden kuluttua, mutta öljykattiloiden korvaaminen saisi ministeriön mielestä alkaa vaikka heti.

Hallitus ei ole kuitenkaan vielä päättänyt, pitäisikö valtion tukea lähivuosina esimerkiksi omakotitalojen pellettipolttimien tai erilaisten lämpöpumppujen hankkimista.

Tähän asti omakoti- ja paritaloasujat ovat voineet hakea valtiolta ja kunnilta energia-avustuksia muun muassa koko lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen.

Hallitus on tekemässä EU-komission esityksen pohjalta omaa toimenpidelistaansa, joka päätynee eduskunnan ruodittavaksi vielä ennen kesää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?