KKO: Parvekkeella saa polttaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

KKO: Parvekkeella saa polttaa

Korkein oikeus on katsonut, että asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksella ei ole toimivaltaa kieltää tupakointia huoneistojen parvekkeilla.

21.1.2008 10:01 | Päivitetty 21.1.2008 13:54

Asunto-osakeyhtiön yhtiökokous ei voi kieltää tupakointia huoneistojen parvekkeilla paitsi erityistapauksissa, korkein oikeus linjaa.

Aiemmin myös hovioikeus on päätynyt samaan näkemykseen.

Pirkanmaalainen taloyhtiö kielsi parveketupakoinnin vuonna 2005 yhtiökokouksen äänestyspäätöksellä.

Päätökseen tyytymätön osakas vei kiistan oikeuteen. Tampereen käräjäoikeus hyväksyi tupakointikiellon, mutta Turun hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion vuonna 2006 ja mitätöi yhtiökokouksen päätöksen.

Taloyhtiö ei tyytynyt hovioikeuden ratkaisuun vaan jatkoi kiistaa korkeimmassa oikeudessa. Maanantaina julkistamassaan päätöksessä KKO ratkaisi kiistan osakkaan hyväksi.

Asunto-osakeyhtiön yhtiökokous ei voi yksinkertaisella äänten enemmistöllä tehdä päätöstä, jolla yleisesti kielletään tupakointi osakkeenomistajan hallintaan kuuluvilla parvekkeilla, KKO päätti.

Parveketupakoinnista päättäminen kuuluu KKO:n mukaan kuitenkin yhtiön yleiseen toimivaltaan, jos tupakointi aiheuttaa ympäristö- ja terveyshaittoja.

Osakkeenomistajat voivat myös asunto-osakeyhtiön perustamisvaiheessa sopia, ettei talossa saa tupakoida.

Korkein oikeus korosti, että taloyhtiön osakkeenomistajalla on oikeus järjestää elämänsä ja asumisensa haluamallaan tavalla, jos siitä ei aiheudu kohtuutonta haittaa tai häiriötä.

Laki ei kiellä tupakointia, ja siksi tupakointikin on luvallista myös huoneistoissa ja niiden parvekkeilla.

Tietyissä olosuhteissa parveketupakointi voi KKO:n mukaan olennaisesti heikentää asumisviihtyvyyttä ja uhata terveyttä. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun tupakointi on poikkeuksellisen runsasta. Tällaisissa tilanteissa asunto-osakeyhtiöllä on oikeus puuttua kohtuutonta haittaa, häiriötä tai rasitusta aiheuttavaan toimintaan.

Pirkanmaalaisen taloyhtiön tapauksessa tupakointikielto tähtäsi kaiken tupakoinnin kieltämiseen huoneistojen parvekkeilla. KKO:n mielestä tällainen kielto rajoittaisi perusteettomasti osakkaan hallintaoikeutta tilanteissa, joissa tupakoinnista ei olisi odotettavissa kohtuutonta haittaa.

Osakkeenomistajat ovat velvollisia kohtuullisessa määrin sietämään toisten osakkeenomistajien ja muiden asukkaiden taholta tulevia häiriöitä, KKO muistutti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?