Kolumni: USA:ssa tehtaillaan talouskriisien ennätystä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kolumni: USA:ssa tehtaillaan talouskriisien ennätystä

Suomalaisilla oli vankka luottamus asuntoihin sijoituskohteina, mutta 1990-luvun alun lama vei tämän uskon. Amerikkalaiset ovat nyt kokemassa saman kohtalon.

17.12.2007 7:19 | Päivitetty 14.12.2007 13:29

Ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa asuntojen hinnat laskevat koko maassa yhtä aikaa.

Amerikkalaiset ovat satsanneet asuntoihin, koska ne ovat pitäneet arvonsa paremmin kuin osakkeet. Wall Streetin rahoitusteollisuuden oli helppo rakentaa kahden tuhannen miljardin dollarin arvopaperipotti asuntolainoille.

Amerikkalaiset ovat aina maksaneet asuntolainansa. Kuluttajat, pankit, poliitikot ja liike-elämä rakastivat vuosia jatkunutta asuntobuumia, joka tarkoitti asuntojen hintojen tolkutonta nousua.

Kaikki hyötyivät iloisesta menosta kymmenen vuotta, koska rahamanagerit kehittivät nerokkaan menetelmän, jolla lainariskiä siirrettiin hyväuskoisille sijoittajille sitä mukaa kun sitä syntyi.

Kun asuntojen hinnannousu ei olisi enää muuten jatkunut, pankit alkoivat myöntää lainoja myös maksukyvyttömille. Tämä tuntuu järjenvastaiselta, mutta pankit myivät hyvällä voitolla heti lainat ja riskin arvopaperimarkkinoita pyörittäville Wall Streetin rahamanagereille. Nekin löysivät pian lainoille uusia ostajia.

Kärsijöiksi joutuivat asunnon ostajat, joita pannaan nyt kadulle enemmän kuin kertaakaan 35 vuoteen. Riskin saavat kantaa sijoittajat, joita uhkaavat nyt 150–450 miljardin menetykset. Wall Street Journal arveli, että subprime-kriisistä tulee syvin tappiokaivo viiteenkymmeneen vuoteen.

Vuoden 2000 teknologiakuplakaan ei maksanut kuin 100 miljardia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?