Kiistelty majakka kaipaa rahaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kiistelty majakka kaipaa rahaa

Söderskärin majakka synnyttää vahvoja tunteita majakoiden ja merilintujen ystävissä. Majakasta kertova kirja kerää rahaa majakan kunnostamiseen.

2.12.2007 13:45 | Päivitetty 3.12.2007 10:58

Söderskärin majakka seisoo Porvoon ja Sipoon ulkosaariston maamerkkinä. Majakkasaari tunnetaan linnuistaan ja siitä, että siellä on Suomen ainoa yksityisten omistama majakka.

Saarella ovat myös punaiset majakkavartijan ja majakkamestarin tuvat. Viereisellä saarella on luotsitupa. Saaret on yhdistetty toisiinsa riippusillalla.

Majakkasaari ja sitä ympäröivät luodot ovat rauhoitettuja, sillä ne ovat lintujen pesimäaluetta.Vuonna 1862 valmistunut Söderskärin majakka automatisoitiin vuonna 1957, samalla saarelta lähti viimeinen majakanvartija. Majakan valo sammutettiin väylämuutosten seurauksena vuonna 1989.

Vuonna 2003 majakan ostivat kiinteistöyhtiö Kapiteelilta arkkitehti Sebastian Lönnqvist ja rakennusmestari Ari Laamanen. Uusien omistajien kunnianhimoinen tarkoitus on kunnostaa majakka ja sitä ympäröivää miljöö entiseen kuntoon ja säästää majakka tuleville sukupolville rapistumiselta.Paljon on jo saatu aikaan.

Majakan vanhat ikkunat on laitettu takaisin lasitiilien tilalle ja majakan loisto on entisöity. Lähes 130 vuotta palanut lamppu ehti pölyttyä yli 15 vuotta. Nyt alkuperäinen kaasulyhtykin on korjattu.

– Iso kunnostustyöstä menee rahoituksen miettimiseen, Lönnqvist sanoo. Rahoitusta auttamaan Söderskärin majakasta on julkaistu kirja.

Helsingin Sanomien valokuvaajan Christian Westerbackin ja merenkulkulaitoksen virkamies Jack Mikanderin tekemä kirja kertoo majakan tarinan valokuvin ja kartoin kuvitettuna.

Westerback ja 1990-luvun lopussa kuollut Mikander ovat pirttisaarelaisia ja olleet lapsuudestaan asti kiinnostuneita Söderskärin majakasta.

– Kun majakka suljettiin tiesimme edelleen missä sen avain oli piilossa, Westerback sanoo.

Söderskär-kirja ilmestyi ensin vuonna 2000 ruotsinkielisenä. Nyt julkaistu kirja on edeltäjäänsä laajempi ja uudistettu suomenkielinen teos. Söderskär kirjan on julkaissut Söderskär Majakka Oy joka käyttää kirjan myynnistä saadut tuotot majakan korjaamiseen.

Suomen Majakkaseura on antanut Laamaselle ja Lönnqvistille Vuoden loistavin teko -palkinnon vuonna 2006.

Majakkaseuralle majakoiden yksityisomistus on kirosana. Söderskärin omistajat ovat kuitenkin saaneet synninpäästön.

– Emme halua, että majakat muuttuvat yksityisten ihmisten kesämökeiksi. Söderskärin omistajat ovat luvanneet pitää majakan auki yleisölle, Suomen Majakkaseuran varapuheenjohtaja Erkki Viljakainen sanoo.

Lönnqvistin ja Laamasen tarkoitus on järjestää majakkasaarelle rajoitettuja turistimatkoja. Ensi kesänä matkoja on myös rauhoitusaikana. Veneilijöille saari on auki elokuun alusta huhtikuun loppuun. Majakan omistajilla on lupa viedä saarelle vierailijoita rajoitettu määrä.

Lintujen suojelualueena olevan majakkasaaren käyttäminen läpi kesän matkailuun on herättänyt närää. Vierailijoiden pelätään häiritsevän lintuja. Kamppailu lintujen ja saaren rakennusten suojelun välillä ei ole majakan omistajien tarkoitus. Heidän toiveissa on löytää kumpaakin suojeleva ratkaisu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?