Miten valitsen hyvän liikelahjan?

Markkinoinnin lehtori, liike-elämän etiketistä kirjan kirjoittanut Anna Hakala kertoo, miten valitaan hyvä liikelahja.

Oman firman tuote on usein hyvä lahja.

4.11.2007 13:19 | Päivitetty 5.11.2007 15:27

1. Päätä, mitä lahjalla kerrot. Kiinnitä huomiota lahjan eettisyyteen ja aitouteen. Vältä tavarapaljoutta: kävisikö lahjaksi palvelu tai lahjoitus hyväntekeväisyyteen?

Pakkaa lahja kauniisti. Pakkaus on nyt arvossaan.

2. Valitse sopiva hinta. Esimerkiksi 50 euroa on tavallinen hinta – ei liian kallis, eikä liian halpa. Liian kallis lahja nolostuttaa ja voi aiheuttaa tunteen pakosta antaa vastalahja. Liian kallis lahja voi myös panna saajan hankalaan tilanteeseen, jos tyyriin lahjan ottaminen olisi epäsopivaa.

3. Selvitä kulttuurierot. Jos lahjan saaja ei ole suomalainen, ota selvää hänen maansa lahjakulttuurista. Usein liian henkilökohtainen lahja on loukkaava. Esimerkiksi italialaisista solmio on liian henkilökohtainen lahja.

4. Vältä näitä: mainoslahjat, koriste-esineet ja viina. Mainos ei ole lahja, logo ei siis saa paistaa esineestä. Anna koriste-esineen sijaan laadukas käyttöesine. Jos haluat antaa alkoholia, valitse hyvä viini väkevien sijaan.

5. Pidä kirjaa saajista. Tee yrityksellesi yhtenäiset lahjasäännöt. Pidä kirjaa, mitä ja kenelle on annettu – ja vältä näin tuplakappaleet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?