Ravintolat rahastavat tupakkakiellolla

Tupakkalain ja kylmenevän sään yhdistelmä työllistää tupakkakopittomia ravintoloita uudella tavalla. Joissakin paikoissa asiakas, joka haluaa narikasta takkinsa, joutuu maksamaan lisämaksun jokaisella tupakkakäynnillä.

Lämmin syksy on toistaiseksi säästänyt ravintolat takkirumbalta.

12.10.2007 6:01 | Päivitetty 11.10.2007 16:13

Helsingissä ainakin ravintola Baarikärpänen ja Tavastia-klubi veloittavat jokaisesta takkinoudosta narikkamaksun kaksi euroa. Ravintola Kaisaniemessä takkitupakointi maksaa euron.

Takitta ulos pääsee toki ilmaiseksi. Jos sen hakee viidesti, tulee lompakkoon pahimmillaan jopa 10 euron lovi.

Moninkertainen narikkamaksu ei itsessään ole uusi. Ennen tupakkalakia lisämaksu veloitettiin, kun asiakas esimerkiksi piipahti takin kanssa muualla.

Tupakalla ei ennen kesäkuuta kuitenkaan ollut pakko käydä ulkona. Lämmin syksy on toistaiseksi säästänyt ravintolat takkirumbalta.

Sekä Baarikärpäsessä että Kaisaniemessä narikkapalvelut on ulkoistettu. Takkieurot menevät palvelusta vastaaville turvallisuusyrityksille, mutta lopullinen päätös rahastuksesta on ravintolan.

SK-Ravintoloiden ravintolatoimenjohtaja Sami Karranto ei tiennyt, että yhtiön omistama Baarikärpänen veloittaa takkitupakoinnista.

– Asia tullaan korjaamaan. Kantamme on, että maksua ei peritä. Toistaiseksi asia ei ole ollut ongelma, koska kelit ovat olleet lämpimät, hän sanoo.

Päällysvaatetta hakevat tupakoitsijat eivät vielä ole vaivanneet myöskään Tavastian narikkaa, kertoo toimitusjohtaja Juhani Merimaa. Hän perustelee lisämaksua narikan kuormittamisella.

– Jos asiakas haluaa lisäpalvelua, pitää siitä jotain maksaa. On kohtuutonta, että yhdellä palvelumaksulla saisi käydä narikalla viisi kertaa. Toisaalta jos tupakointia halutaan vähentää, maksu voi toimia hidasteena.

H&H Cateringin omistama ravintola Kaisaniemi veloittaa ylimääräisen takkieuron vain julkisissa yli sadan hengen tilaisuuksissa, vakuuttaa yhtiön toimitusjohtaja Mika Hult.

– Yritämme hillitä sitä, että jokainen juoksisi koko ajan narikassa hakemassa takkia. Se aiheuttaa häslinkiä, hän perustelee.

– Kaikki takit eivät välttämättä ole päällimmäisinä, ja niiden ottaminen toisten alta on melko riskaabelia, jos tavaroita tippuu. Olemme vastuussa asiakkaiden omaisuudesta.

Hultin mukaan asiakkailta on tullut maksuista yksittäisiä valituksia. Ravintola aikoo ratkaista ongelman huovilla, joita tupakoivat asiakkaat voivat kietaista ylleen.

Pian kukoistavat tupakka-asujen markkinat. Huopia, ponchoja ja erillisiä tupakkatakkeja kertoo hankkivansa myös HOK-Elanto. Ketjun ravintoloista tupakkakopittomia on satakunta.

– Kärsimme kulut omissa nahoissamme ja uskomme, että lisäpalveluilla saadaan myös tuottoja, sanoo HOK-Elannon ravintoloiden toimialajohtaja Jouko Heinonen.

– Tupakkalaki on muutenkin ollut negatiivinen asia asiakkaillemme, joten negatiivisuutta ei lisätä rahastamalla. On kohtuutonta, että asiakas käy kymmenen kertaa ulkona ja maksaa narikkamaksun kymmenen kertaa.

Myös Royal Ravintoloiden ravintoloitsija Mia Saari vakuuttaa, että yhtiön ravintoloissa ei veloiteta takkinoudoista.

– Ei se olisi asiakaspalvelua. Kuulostaa aika jännältä, että tästä veloitetaan, hän sanoo.

Syy tupakkakopin uupumiseen on yleensä tila- tai rahapula.

Koppikaan ei kaikkialla ole ilmainen. Vantaan Sanomat uutisoi kesällä, että vantaalaisessa ravintola Pingviinissä sinne pääsee viikonloppuisin vain kahden euron rannekkeella.

Ravintoloitsija Petri Hietalan mukaan kyse ei ole bisneksestä vaan henkilöstökulujen kattamisesta, kun kopille tarvitaan valvoja. Takin ulosvienti on toistaiseksi ilmaista.

Miksi kustannuksia ei kateta myynnistä, kuten muutkin henkilöstökulut?

– Päädyimme tähän sen takia, että se työllistää täysin yhden ihmisen, Hietala vastaa.

SK-Ravintoloiden Karranto myöntää, että tupakkakoppien rakennus- ja valvontakustannukset heijastuvat lopulta hintoihin.

– Ennemmin tai myöhemmin ne näkyvät asiakkaankin kukkarossa, jos kulut koko ajan nousevat ja pitää ottaa ylimääräinen ovimies valvomaan asiakasliikennettä. Ei siinä ole vaihtoehtoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?