Kirjainten ymmärtämisongelmia - Oma raha - Ilta-Sanomat

Maratonpuhelut voivat pilata terveyden

Päivittäin yli tunnin matkapuhelimessa roikkuminen voi vahingoittaa pysyvästi kuuloa, kertoi intialainen professori Naresh Panda kurkku-, nenä- ja korvalääkärien tapaamisessa Washingtonissa, Yhdysvalloissa.

Yli tunnin puhelut kännykässä voivat pilata kuulon.­

24.9.2007 9:59 | Päivitetty 24.9.2007 10:21

Naresh Pandan johtaman tuktimusohjelman perusteella maratonpuheluja tekevillä ihmisillä on vaikeuksia ymmärtää sanoja, jotka alkavat kirjaimilla s, f, h, t ja z, totesi uutistoimisto ANI.

Tutkimuksessa oli mukana sata 18–25-vuotiasta ja 50 ihmisen vertailuryhmä. Sen kuluessa ilmeni myös, että huonokuuloisuus ilmeni eniten siinä korvassa, jossa puhelinta pidettiin.

Panda arvioi, että vahingot paikallistuvat sisäkorvan alueelle, ja niiden aiheuttajana on matkapuhelimien pitkäaikainen säteily. Ensimmäiset oireet ovat tinnitus korvassa ja sen tukkeutuminen.

Konferenssissa todettiin varovaisesti, että vahingot alkavat näkyä, jos yli tunnin puhelut matkapuhelut jatkuvat päivittäin neljän vuoden ajan. Myös lisätutkimusten tarve todettiin.

Syyskuussa julkistetussa suomalaistutkimuksessa päädyttiin siihen, että kännykän käyttö ei aiheuta terveysriskejä. Myös lasten ja nuorten puhelinkäyttö todettiin turvalliseksi.

Suomalaisessa HERMO-tutkimusohjelmassa hyödynnettiin soluviljelmiä, koe-eläimiä, koehenkilöitä ja laskennallisia malleja, joilla pyrittiin saamaan selville matkapuhelinten lähettämien sähkömagneettisten kenttien haitallisuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?