Metsä pysyy suvussa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Metsä pysyy suvussa

9.8.2007 13:59 | Päivitetty 9.8.2007 14:03

Istutusputki, taimipaakut, saappaat ja eväsreppu on pakattu autoon. Lahtelainen Marja Sartamo starttaa kotinsa pihalta ja lähtee puolen tunnin ajomatkan päähän istuttamaan mäntyjä hakattujen tukkien tilalle. Tuleva työ tai sen rasitukset eivät paina mieltä.

– Tämä on asennekysymys. Olen joskus nuorena istuttanut myös kuokalla. Se oli rankkaa, tämä putkella istuttaminen ei.

Työ on Sartamolle tuttua, sillä hän on pannut metsämaahansa lähes kaikki taimet, joita sinne on siirretty. Istutusta on piisannut, sillä metsää on 20 hehtaaria ja Sartamo hakannut sen kertaalleen kokonaan.

Toisinaan mukaan metsään lähtee aviomies Kari ja perheen 8- ja 12-vuotiaat lapset Emilia ja Eevertti.

– Raivaussahaa ja vesuria käytän, mutta moottorisahasta pyrin olemaan erossa. Sahaukset saa mieheni tehdä.

Puiden keskellä ahkeroiminen tuntuu Marja Sartamosta kotoisalta, sillä hän on tottunut metsähommiin jo lapsena.

– Minut on on kasvatettu tähän. Isä hankki joskus parikymppisenä metsää ja niin minäkin sitten tein.

Sartamo osti metsänsä isältään. Ostopäätöstä tuki se, että hän työskenteli tuohon aikaan metsäoppilaitoksen toimistossa ja tieto tarttui häneen siinä sivussa.

– Koska olin töissä, rahalle piti saada sijoituskohde. Muut ostivat sen ikäisinä asuntoja, minä metsää.

Alkutaival oli hankala, kun kaikki meni velkoihin, mutta tilannetta helpotti se, että Sartamo asui vanhempiensa kanssa, eikä maksanut vuokraa.

Toistaiseksi Sartamo huolehtii 20 hehtaaristaan. Tulossa on reilut 30 hehtaaria lisää. 80-vuotiaan isän sata hehtaaria on jo jaettu kolmen perillisen kesken, mutta isä on pitänyt itsellään hallintaoikeuden.

Hienointa Sartamosta on ollut se, kun metsästä ensimmäisen kerran kaadettiin puita.

– Oli upeata huomata, että tästä työstä voi oikeasti saada rahaa. Saatoin ostaa auton ottamatta velkaa. Sen jälkeen olen pystynyt hankkimaan kaikkea, mitä en olisi palkkatyöllä saanut. Olen saanut lainat lyhennettyä, rakentanut kesämökin ja omakotitalon mieheni kanssa puoliksi.

Lahjana rahat eivät ole tulleet.

– Jollei hoida ajallaan metsää, se ei tuota.

Isän metsä on tunnin ajomatkan päässä ja Sartamo arvelee, että sen hoitaminen täytyy aikanaan teettää, sillä aika ei päivätyön, perheen ja harrastusten lisäksi riitä kaikkeen.

Sartamo hoitaa metsäänsä metsänhoitoyhdistyksessä tehdyn suunnitelman mukaisesti. Hänestä puukauppa ei ole hankalaa, mutta verotus vaatii paneutumista. Hän siirtyi pinta-alaverotuksesta uuteen järjestelmään ja on joutunut selvittelemään asioita.

– Olen töissä konepaja Makronissa talousassistenttina ja hyödyn siitä. Osaan kirjanpidon ja tiedän, että kuitit pitää pitää järjestyksessä, hän toteaa.

Viimeksi päätehakkuut Sartamon metsässä tehtiin kuusi vuotta sitten.

– Nyt alamme kasvattaa lapsillemme tätä samaa. He ovat keski-ikäisiä, kun voivat saada suurempia rahoja metsästä.

Marja Sartamo pitää metsää ihan hyvänä sijoituksena, sillä sen arvo säilyy ja tuottoa voi työllään parantaa. Sitä paitsi osakkeet eivät tuoksu.

– Metsä tuoksuu ihanalta, ja on palkitsevaa nähdä oman käden jälki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?