Tapahtuu - Oma raha - Ilta-Sanomat

Pallogrillit kuumina Helsingissä

Lauantaina käydään jälleen kisaa siitä, kuka on Suomen mestari pallogrillauksessa. Helsingin Lasipalatsin luona leijuvat herkulliset tuoksut, kun tulet leimahtavat kymmenissä grilleissä samaan aikaan.

Sami Garam isännöi pallogrillauksen SM-kisoja.­

4.8.2007 6:19 | Päivitetty 2.8.2007 15:34

Pallogrillauksen SM-kisat on rento, hauska tapahtuma, vaikka kilpailu onkin finaalivaiheessa totista totta. Ei kuitenkaan tiukkapipoista. Fiilis paikan päällä on mahtava, hehkuttaa Sami Garam, joka juontaa kisat jo viidennen kerran.

– Tänä vuonna kilpailussa on kaksi vaihetta. Alkuerä ja finaali, johon pääsee kymmenen yksilö- ja viisi parikilpailijaa. Lisäpisteitä voi sitten kerätä teeman mukaisilla asuilla ja esiintymisellä, kertoo Garam.

Garamin mielestä grillaus on kehittynyt ja monipuolistunut Suomessa siinä missä muukin ruokakulttuuri. Grillaus ei tarkoita enää vain makkaran paistamista sen enempää kuin suomalainen ruoka karjalanpaistia. Nyt uskalletaan kokeilla jo muutakin. Pallogrillauksen SM-kisat onkin hyvä tilaisuus löytää uusia vinkkejä grillaukseen.

– Grillihommaan kannattaa lähteä avoimin mielin ja antaa mielikuvituksen laukata, tuumii Garam.

Viimeksi Garam paistoi omassa grillissään sisäfilettä ja raakapaistettuja uusia perunoita, jotka kypsyvät äkkiä grillin lämmössä. Mausteeksi lihalle Garam valmisti punaviinivoita. Grilliherkkujen lisäksi tarjolle raikasta salaattia ja juomaksi olutta tai vettä. Siinä on hyvät antimet grilliaterialle.

– Punajuuri on sen verran hidas, että sitä en lähtisi grillaamaan, mutta juureksista uusi peruna, porkkana halkaistuna ja bataatti viipaleina ovat hyviä. Pintaan vähän vaan öljyä. Siihen käy hyvin ihan tavallinen rypsiöljy. Munakoiso ja kesäkurpitsa ovat hyviä grillattavia, kunhan ensin vain haihduttaa niistä nestettä pois suolalla, toteaa Garam.

– Sipuli, tomaatti ja paprika sopivat hyvin grilliin eikä kannata unohtaa sieniä, kunhan ne ovat vaan tarpeeksi isoja. Herkkusienten lisäksi voi käyttää vaikka lampaankääpää ja tatteja, vihjaa Garam.

Kasvisten kuten muidenkin grillattavien suhteen on muistettava se, että kääntää niitä riittävän usein. Taitava grillaaja tarvitsee myös malttia, sillä pallogrillin lämmön on annettava tasaantua ennen grillaamista.

– Suurin moka on se, että grillissä on liian paljon lämpöä ja ruuat palavat. Pallogrillin lämmitys vaatii kärsivällisyyttä ja tietotaitoa. Grilliä ei saa ladata täyteen hiiliä, sytyttää sitten ja ladata saman tien aineksia siihen, opastaa Garam. On jaksettava odottaa ainakin vartin verran.

Sami Garam grillaa itse sekä pallo- että kaasugrillillä, jonka etuna on se, että se on heti valmis. Uudet pienet pallogrillit ovat käteviä reissuilla, sillä ne mahtuvat kevyesti vaikka auton takakonttiin.

Grillauksen mestaruuskisat ovat houkutelleet Helsinkiin kilpailijoita ympäri Suomen. Kisoihin on osallistunut kotijoukkojen kannustamina niin kypsempiä rouvia kuin raavaita nuoria miehiä.

– Kilpailijoita on ollut laidasta laitaan polttarisankareista ammattikokkeihin, kertoo Garam. Taso on ollut kova, sillä aina ei Vuoden Kokiksi valittukaan ole päässyt mitalisijoille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?