Kuumaa huumaa linnan liepeillä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kuumaa huumaa linnan liepeillä

Kuumaa huumaa -ilmailutapahtuma kokoaa Hämeenlinnaan lauantaina alan harrastajia sekä niitä, jotka haluavat ihailla ilmassa liitäviä purjelentokoneita, laskuvarjoja, kuumailmapalloja sekä lennokkeja ja liidokkeja.

Kuumaa huumaa -tapahtuma on suunnattu erityisesti perheille, lapsille ja nuorille, jotka ovat kiinnostuneita ilmailusta.­

28.7.2007 8:19 | Päivitetty 27.7.2007 13:51

Hämeenlinnan Ilmailukerhon järjestämässä Kuumaa huumaa -tapahtumassa katseet kääntyvät ylöspäin, sillä taivaalla näkyy silloin jos jonkinlaista menopeliä.

Hämeen linnan edustalla sijaitseva Linnanpuisto on oivallinen paikka tapahtuman järjestämiseen. Perheet voivat tutustua ilmailun maailmaan nauttien siinä ohessa musiikista ja piknikistä nurmikolla.  Samalla voi seurata, kuinka vesitasokoneet laskeutuvat Vanajaveden aalloille.

– Järjestämme tapahtuman nyt yhdeksännen kerran, ja kiinnostus ilmailuun näyttää kasvavan koko ajan. Haluamme tuoda ilmailuharrastusta ihmisten nähtäville ja näyttää myös, minkälaista kalustoa meillä on, kertoo Hämeenlinnan Ilmailukerhon puheenjohtaja Timo Myllykylä.

– Ilmailu on laaja-alainen ja monipuolinen harrastus, sillä se kattaa kaiken aina kuumailmapalloista riippu- ja reppuvarjoliitimiin, purje- ja moottorilentoon sekä liidokkeihin että radio-ohjattaviin lennokkeihin ja helikoptereihin. Joku saattaa olla kiinnostunut vaikka vain kuvaamaan vanhoja lentokoneita.

Hämeenlinnan Ilmailukerho, jolla on yli 250 jäsentä, täyttää ensi vuonna kunnioitettavat 70 vuotta. Kerholla on muun muassa neljä omaa purjelentokonetta sekä kolme kuumailmapalloa, joita sen jäsenet voivat käyttää.

Sään salliessa myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua kuumailmapallolentoihin, joista vastaa tapahtumassa Linnan Pallo Oy.

– Odotamme suotuisia tuulia, sillä viime vuonna emme saaneet ilmaan kuin osan palloista, sillä yllättävän kova pintatuuli esti pallojen lähdön, toivoo Myllykylä.

Hämeenlinnassa pidettiin jo perjantai-iltana kuumailmapalloille kilpailu, jossa tarkin maaliin lentäjä voitti 2 000 eurolla kodinelektroniikkaa. Tehtävänä oli hakea lahjakortti ilmasta Hämeenlinnan uimahallin lähettyville ankkuroidun veneen mastosta.  

– Ihmiset haluavat yleensä tietää, kuinka pääsee mukaan toimintaan ja mitä se maksaa. Jotkut haluavat laittaa harrastukseen suuriakin summia, mutta periaatteessa lennokkiharrastuksen voi aloittaa vaikka A4-paperiarkeilla, kuvaa Myllykylä ilmailun lajikirjoa.

Radio-ohjattavat lennokit voivat olla viidentoista kilon ohjuksia, jotka kulkevat 300 kilometrin tuntivauhtia. Turvallisuussyistä niitä ei kuitenkaan nähdä Hämeenlinnassa, vaan siellä lennätettävät lennokit ovat malliltaan kevyempiä.

Tapahtumassa on mahdollisuus paitsi nähdä erilaisia ilmailulajeja niin myös jutella kokeneiden harrastajien ja ammattilaisten kanssa.

Ilmailu on kehittynyt harrastuksena paljon myös materiaalien ansiosta, ja mukaan ovat tulleet myös sellaiset lajit kuin varjoliito, riippuliito, reppuvarjoliito sekä lentäminen ultrakevyillä koneilla. 

– Teemme  yhteistyötä myös Parolan panssariprikaatin kanssa, joka esittelee tapahtumassa maalilennokkejaan ja koulutuskalustoaan. Ilmatorjuntapatteristo on erikoistunut maali- ja tiedustelulennokkien lennätykseen, selvittää Myllykylä.

Vaikka ilmailu on miesvoittoinen harrastus, näkyy naisia yhä enemmän lajin harrastajina.

– Kyllä lennokit kiinnostavat myös tyttöjä, mutta eniten naisia näkyy laskuvarjopuolella  ja purjelentokoneissa. Naiset ovat vahvasti mukana ilmailussa, sillä onhan heitä jo myös hävittäjälentäjinä ja Finnairin kippareina, toteaa Myllykylä.

Kuumaa Huumaa -tapahtuma Hämeenlinnan Linnanpuistossa lauantaina 28.7. klo 16–21.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?