Asuntoja tuotetaan vielä hetki vilkkaasti - Oma raha - Ilta-Sanomat

Asuntoja tuotetaan vielä hetki vilkkaasti

Asuntoja tuotetaan tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna uskottiin, selvitti Rakennusteollisuus ry. Myymättömiä uusia asuntoja on kuitenkin kaksi kertaa enemmän kuin viime kesänä, ja tuotanto kääntyneekin kohta hienoiseen laskuun.

26.6.2007 13:27 | Päivitetty 26.6.2007 14:30

Rakennusteollisuus RT ry:n jäsenyritykset arvioivat aloittavansa tänä vuonna 11 700 uuden vapaarahoitteisen rivi- ja kerrostaloasunnon rakennustyöt perustajaurakointina. Se on hieman enemmän kuin yritykset viime vuoden alussa arvioivat vuonna 2007 aloittavansa.

Tuotanto näyttää jatkuvan vahvana, vaikka valmiiden myymättömien asuntojen määrä on kasvanut. Toukokuussa niitä oli yhteensä 850 kappaletta, mikä vastaa yhden kuukauden tuotantomäärää. Määrä on kaksinkertaistunut viime kesästä.

Samalla asuntojen tarjonta on hieman supistunut. Toukokuussa myynnissä oli 500 asuntoa vähemmän kuin viime tammikuussa.

Määrät ennakoivat tuotantolukujen vakaata, mutta aavistuksen laskevaa tasoa tulevina vuosina.

– Asuntotuottajien tuleekin olla valppaita suunnitellessaan uusien kohteiden käynnistämistä, toteaa RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

Asuntotuotannon käynnistymistä haittasivat tuoreen kyselyn mukaan eniten rakennuskelpoisen tonttimaan puute ja siitä aiheutuva tonttikustannusten nousu. Myös kohonneet rakennuskustannuset hidastivat tahtia.

Eniten asuntoja rakennetaan tänäkin vuonna pääkaupunkiseudulla, jossa aloitetaan yhteensä 4 815 vapaarahoitteisen rivi- ja kerrostaloasunnon rakentaminen. Tampereen seutukunnassa aloitetaan yli 1 500 vapaarahotteisen asunnon rakennustyöt. Turun seudulla käynnistyy runsaat 900, Oulun seutukunnan alueella 850, Jyväskylän seutukunnan alueella 380 ja Kuopion seudulla yli 200 asunnon rakentaminen.

Asuntoluottojen korot ovat viimeisen runsaan vuoden aikana nousseet tasaisesti. Keskimäärin uusien asuntolainojen korko oli viime vuonna 3,7 prosenttia ja tämän vuoden huhtikuussa 4,6 prosenttia. Asuntoluottoja otetaan koko ajan enemmän, joskin tahti on hidastumassa. Asuntojen kysyntää ylläpitävät edelleen väestön muuttoliike ja hyvä työllisyys.

Vuonna 2006 aloitettiin yhteensä 34 000 asunnon rakennustyöt, mikä oli hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna. Tänä vuonna arvioidaan käynnistyvän yhteensä 33 000 asunnon rakennustyöt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?