Kulttuuri - Oma raha - Ilta-Sanomat

Teatteri on tuttu paikka

Veikkauksen André Noël Chaker ei arastele astua itsekään lavalla. Tosin nykyään mieluummin laulamaan.

– Suomi on ihme maa, miten niin pienissä kaupungeissa kuin Seinäjoella tai Vaasassa voi olla niin vilkas teatteritoiminta, ihmettelee André Noël Chaker. ­

17.6.2007 13:07 | Päivitetty 18.6.2007 14:17

Veikkauksen ajanvietemarkkinan johtaja André Noël Chaker vakuuttaa harrastavansa enää vain vähän teatteria. Silti hän on tavallista paremmin selvillä teatteritapahtumista ja tekijöistä. Suomalaistuneen kanadanranskalaisen teatterisuosikkikaupunki on yllättäen - Tampere.

Miten paljon harrastat teatteria?

– Kävin ennen lapsia säännöllisesti teatterissa, nyt tietysti vähemmän. Olen jo kotoa saanut kosketuksen teatteriin ja kirjallisuuteen. Koko Ranskan klassinen osasto on hyvin lähellä sydäntäni, Molière ja muut. Harrastin nuorena teatteria, jopa haaveilin urasta siellä.

Mikä esityksessä on sinulle tärkeintä, teksti, esitys vai ohjaus?

– Sain nautinnon teatterista Suomessa, kun ryhdyin opettelemaan tätä monimutkaista kieltä. Minä pidän vakavammista teksteistä, esimerkiksi kuvauksista Suomen kulttuurihistoriasta, mutta saa olla romantiikkaakin. Pidän myös Ere Kokkosen töistä Areenateatterissa. Hän näyttää, kuinka huumorilla voi käsitellä myös vakavia asioita. Laila Kinnusen elämänkerta oli fantastinen.

– Teksti on tärkeä. Eikä myöskään pidä väheksyä esittämisen taitoa eikä musiikkia. Kom-teatterissa Kai Chydeniuksen musiikki on upeaa, tärkeä osa nautintoa.

Voitko yhdistää teatterin työhön?

– Olemme asiakkaiden kanssa käyneet enemmän tapahtumissa ja oopperassa. Työporukan kanssa kävimme katsomassa Tampereen työväen teatterissa viime vuonna Arne Ankan. Se oli kiva!

Tampere?

– Tampere on ihana kaupunki. Olen myös esiintyvä muusikko, minulla oli pieni hittibiisikin Suomessa viime vuonna. Tampereella esiinnyn Fall's Caféssa teatterikesän aikana. Se on ihmeellinen tapahtuma! Koko kaupunki menee ihan sekaisin ja ylösalaisin. Kaupunki on ihan täynnä kulttuuria. Suomi on ihme maa, miten niin pienissä kaupungeissa kuin Seinäjoella tai Vaasassa voi olla niin vilkas teatteritoiminta.

– Kyllähän valtio laittaa 360 miljoonaa taiteeseen, puolet tulee Veikkauksesta opetusministeriön kautta. Kyllä sillä on vaikutusta.

Miten suhteesi kesäteatteriin, sytyttääkö se?

– Meillä on kesäteatteriperinne myös Québecissa. Minusta se on aivan loistavaa! Tänä vuonna meillä on vähän poikkeuksellista, koska odotamme perheenlisäystä. Se taitaa olla nyt pääharjoituksemme. Suomenlinnassa olisi kiva käydä katsomassa Tuntematonta Sotilasta. Ja Mikkelissä mökillä olisi hienoa, jos pääsisimme teatteriin.

Koska olit itse viimeksi lavalla?

– No, minähän olen valinnut musiikin. Teatteria en enää yliopiston jälkeen ole tehnyt. Mutta viime vuonna Tangomarkkinoilla lauloin Marita Taavitsaisen kanssa dueton. Hän lauloi Andrén ja minä lauloin hittibiisini J. Karjalaisen tekemän Maritan. Se oli hauskaa, koko areena räjähti, kun mä korkealla äänellä lauloin polvistuen Maritaaaaa...

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?