Partio valmentaa talouselämän huipulle - Oma raha - Ilta-Sanomat

Partio valmentaa talouselämän huipulle

Partiossa johtajuus ei perustu pakkoon, sanoo Suomen Partiolaisten toiminnanjohtaja Liisa Sahi.

Sosiaalineuvos Seppo Rantanen ja Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Erja Salo valmistautuivat partiolaisten 100 -vuotisjuhlavuoden avajaisjuhlaan Tampereella.­

10.6.2007 15:43 | Päivitetty 11.6.2007 10:51

– Motivointi sekä tilanteen ja ihmisten ymmärtäminen ratkaisevat, Sahi kertoo matkallaan Tampereelle, jossa vietetään partiolaisten Suurjuhlaa lauantaina ja sunnuntaina.

Viikonlopun keskipisteenä on sata vuotta täyttävä kansainvälinen partioliike. Lauantai-illan syntymäpäiväjuhlille Ratinan stadionille saapui myös presidentti Tarja Halonen.

Kotimaisen partiotoiminnan satavuotisjuhlat ovat vuorossa kolmen vuoden päästä. Vuodesta 1910 lähtien partiotoimintaan on ehtinyt osallistua monta tulevien yritysjohtajien ikäluokkaa.

Partiossa ovat seikkailleet niin Björn Wahlroos kuin Kari Neilimo, Anssi Vanjoki, Sari Baldauf ja Esko Ahokin. Entisiin partiolaisiin kuuluu myös Jorma Ollila.

Yrityselämässä partion systemaattisesta koulutusjärjestelmästä on monenlaista hyötyä, Sahi sanoo. Kun johtajuudesta saa omakohtaisia kokemuksia, ymmärtää myös yhteistyön ja viisaan ryhmätoiminnan merkityksen.

Partiolainen ymmärtää virallisia ja epävirallisia päätöksentekojärjestelmiä. Hän osaa ottaa erilaisia rooleja johtajana ja johdettavana erilaisissa yhteisöissä. Partiolainen osaa antaa ja hyödyntää saamaansa palautetta. Näin on kirjattu partiolaisten kasvatustavoitteisiin.

– Kokemuksia karttuu ihmisen kehityskaaren ratkaisevassa kohdassa. Johtajan tehtäviä saa hyvin nuorena, sillä jo 14- tai 15-vuotiaat toimivat partionjohtajina.

Kasvatustavoitteissa mainitaan myös, että partiolaista kiinnostaa yhteisten asioiden hoitaminen. Partiolainen käyttää mielikuvitustaan ja löytää toimivia ratkaisuja pulmatilanteisiin.

Esimerkkinä johtajuusharjoittelusta Sahi mainitsee leirin organisoimisen keskelle metsää. Se on selkeä projekti, jonka yksityiskohtainen järjestely partionjohtajan on hoidettava ja varmistettava alusta loppuun saakka.

Kun vartio järjestää retken, partionjohtajien on hoidettava myös suhteita nuorempien osallistujien vanhempiin. Aikataulutus, tiedottaminen ja lupa-asioiden hoito viranomaisten kanssa tulevat nekin tutuiksi.

– Johtajuus partiossa on eräänlaista junailua.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?