Mittari tekee mestarikokin

Julkaistu: , Päivitetty:

Keittiössä digiaikaan siirtyminen ei vaadi monimutkaisia hankintoja.
Lääkäri ja kokki törmäävät samankaltaisiin tilanteisiin aina ystäviensä luona kyläillessä. Lääkäriltä pyydetään konsultaatioita milloin mihinkin vaivaan ja kokilta neuvoja kiperiin ruoanlaiton ongelmiin.

Yleisin kysymys lienee miten kauan jotakin paistetaan tai kypsennetään uunissa. Valitettavasti tarkkaa vastausta ei ole olemassa, sillä uunit ovat hyvin erilaisia, kypsennettävät tuotteet aina erikokoisia ja kypsennysastiat vaihtelevat myös laidasta laitaan.

Merkittävin asia kuitenkin on kypsennettävän kappaleen koko, sillä onhan selvää, että pienet lihapullat kypsyvät hetkessä verrattuna kokonaiseen murekejöllikkään.

Varmin, yksinkertaisin ja helpoin tapa valmistaa juuri oikean kypsyistä ruokaa, on luottaa digitaaliseen lämpömittariin. Uuniin luukun välistä ujutettava metallijohtoinen anturi on vempele, jota ilman ei tule toimeen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaikilla tuotteilla on optimaalinen sisälämpötilansa, oli kyseessä sitten sämpylä, lohi tai porsaan sisäfilee. Ja mikä parasta, mittarin käyttö on äärimmäisen helppoa. Hälytyskellolla varustettu mittari mahdollistaa muihin askareisiin keskittymisen, sillä kun oikea sisälämpötila on saavutettu, mittari muistuttaa siitä äänekkäästi.

Tarkalla sisälämpötilojen mittaamisella pyritään, siihen, että tuotteesta haihtuisi mahdollisimman vähän vettä, maku- ja aromiaineita. Esimerkiksi ylikypsynyt lohifilee on kuivaa, kovaa ja mautonta, valitettavasti.

Mittarin käyttöä ei pidä unohtaa grillatessa tai savustaessakaan, sillä mistä sitä muuten tietää, milloin messevät kyrmyniskat ovat kylpeneet savustuspöntön uumenissa riittävän kauan, ellei tiedä kalan sisälämpötilaa. Mittarin avulla voi myös tarkkailla savustuspöntön lämpötilaa, paras savustuslämpötila on selvästi alle sadan asteen.

Anturin asentaminen on tehtävä huolellisesti, sillä esimerkiksi fileen läpi työnnetty anturi ei mittaa fileen keskikohdan lämpötilaa. Varminta onkin työntää anturi fileen päästä paksuimpaan kohtaan. Mikäli kypsennetään vaikkapa broilerin rintafileitä uunissa, on anturi tökkäistävä pienimpään rintaan, joka kypsyy ensimmäiseksi.

Mitä korkeampia kypsennyslämpötiloja käytetään, sitä kuivempaa ruokaa syntyy. Maltti on valttia tässäkin asiassa. Korkeissa lämpötiloissa on vielä sekin ikävä puoli, että kun täydellisen kypsän fileen ottaa uunista, niin sepä jatkaa kypsymistä vielä usealla asteella, etenkin silloin kun sitä pidetään kuumassa, paksussa keraamisessa uunivuoassa. Monesti huolella valmistettu ruoka menetetään juuri tässä vaiheessa.

Ennen mittarin käyttöä on syytä tehdä tarkistusmittaus kiehuvan veden avulla. Jääveden mittaamisella voidaan tarkistaa mittarin luotettavuus alhaisissa lämpötiloissa. Jääveden lämpötila on noin 1-2 °C.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Omistusasuminen lisää työttömyyttä – tutkija kertoo, mistä se johtuu

    2. 2

      Suomen toiseksi suurin sähköverkkoyhtiö myytiin: Elenian omistajat vaihtuvat

    3. 3

      Nettiliittymiä myydään oudoilla nimillä: Voiko kiinteää langatonta olla olemassakaan? Entä valokuitu kaapeliverkossa?

    4. 4

      Suomeen kaavaillaan maanalaista kaivosta: koboltin hinta nousee sähköautojen takia – suurin tuottaja tällä hetkellä Kongo

    5. 5

      Suomen tyly meininki kismittää työnhakijoita: ”Hakemuksiin ei vastata lähes koskaan, yhtään mitään”

    6. 6

      Virtuaalivaluutan hurja joulukuu: suomalaiset piensijoittajat vaihtoivat Nokian bitcoiniin

    7. 7

      Lakko uhkaa sulkea pankit välipäivinä

    8. 8

      Pörssin tekninen vika kauhistutti hetken sijoittajia – syytä tähän kylmäävään kuvaan ei vielä tiedetä

    9. 9

      Perhe osti valmistalon, jossa he eivät voi asua: ”Kotimme arvo on pankin mukaan 0 euroa”

    10. 10

      Työttömyystukiin tulee uusi leikkuri – näin toimii kiistelty ”aktiivimalli”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Perhe osti valmistalon, jossa he eivät voi asua: ”Kotimme arvo on pankin mukaan 0 euroa”

    2. 2

      Suomen tyly meininki kismittää työnhakijoita: ”Hakemuksiin ei vastata lähes koskaan, yhtään mitään”

    3. 3

      Suomen toiseksi suurin sähköverkkoyhtiö myytiin: Elenian omistajat vaihtuvat

    4. 4

      Jan Hurrin kommentti: Bitcoin-kupla muuttui juuri vaaralliseksi – taustalla haamu maataloudesta

    5. 5

      Työttömyystukiin tulee uusi leikkuri – näin toimii kiistelty ”aktiivimalli”

    6. 6

      Lakko uhkaa sulkea pankit välipäivinä

    7. 7

      Nettiliittymiä myydään oudoilla nimillä: Voiko kiinteää langatonta olla olemassakaan? Entä valokuitu kaapeliverkossa?

    8. 8

      Perheenisä Pasi pelkää talvea: Avaimet käteen -talo sai energialuokan G – ”Ei varaa muuttaa terveempään taloon”

    9. 9

      Hotellihuoneista iski pula – ”Riippuu myös siitä, mitä lentoyhtiö itse on valmis niistä tarjoamaan”

    10. 10

      Virtuaalivaluutan hurja joulukuu: suomalaiset piensijoittajat vaihtoivat Nokian bitcoiniin

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Perhe osti valmistalon, jossa he eivät voi asua: ”Kotimme arvo on pankin mukaan 0 euroa”

    2. 2

      Perheenisä Pasi pelkää talvea: Avaimet käteen -talo sai energialuokan G – ”Ei varaa muuttaa terveempään taloon”

    3. 3

      ”Autojobbari Antti tienaa yli 70 000 euroa vuodessa ja viettää luksuselämää” – verottajalle vyöryy vinkkejä autokaupasta

    4. 4

      Halkoja, aurausta, mökin laajennusta – näin tavallinen kansa välttelee veroja

    5. 5

      Työttömyystukiin tulee uusi leikkuri – näin toimii kiistelty ”aktiivimalli”

    6. 6

      Annu lähetti 127 työhakemusta – tyrmistyi rekrytoijien käytöksestä

    7. 7

      23 000 asukkaan ruotsalaiskunta muuttaa pois kaivoksen alta – Sirkka kertoo: ”Heti Suomen puolelle, kun pääsemme eläkkeelle”

    8. 8

      Kiinteistönvälittäjä kahmi itselleen 164 000 euron välityspalkkiot

    9. 9

      Perheyhtiö lahjoittaa jokaiselle työntekijälleen 1000 euroa – tuhannen hengen työporukka riemuitsi: ”Meillä oli ilo rajaton”

    10. 10

      Kellokortin leimaus, päiväksi omille asioille ja ylityötunnit päälle – näin työpaikoilla rötöstellään

    11. Näytä lisää