Tulokset yllättivät iloisesti - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tulokset yllättivät iloisesti

Tulosjulkistuspäivän kurssimuutokset ovat usein ylireaktioita.

19.5.2007 13:54 | Päivitetty 24.5.2007 15:23

Ensimmäisen vuosineljännekset tulokset ovat olleet odotettua parempia kaikkialla kehittyneissä maissa.

Maailman seuratuimmilla markkinoilla Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksin yhtiöistä 67 prosenttia yllätti tuloksellaan positiivisesti ja 24 prosenttia negatiivisesti.

Suhde on ollut samankaltainen myös Euroopassa ja Suomessa.

– Olisi vaikea luetella kaikkia iloisia yllättäjiä, sillä niitä oli selvästi enemmän kuin pettymyksiä. Ylimalkaan ensimmäisen neljänneksen raportointikausi oli selvästi odotettua parempi, konkarisijoittaja Kim Lindström sanoo.

– Vanha havainto on, että hyvinä aikoina analyytikoiden ennusteet ovat usein yläkanttiin ja päinvastoin huonoina aikoina. Tuloskehitys on ollut todella vahva, koska se pääsi yllättämään analyytikotkin, hän jatkaa.

Lindström kertoo iloinneensa erityisesti joidenkin omaan salkkuunsa kuuluvien yritysten menestyksestä. Näitä olivat Etteplan, Konecranes, Nokia, Nokian Renkaat, Orion, PKC Group, Salcomp, Talentum, TietoEnator ja Uponor.

– Odotan jännityksellä Cramon katsausta, sillä Ramirentin perusteella voisi ehkä odottaa hyviä uutisia.

Rakennuskonevuokraaja Cramo julkistaa oman tuloksensa 22. toukokuuta.

Sijoittajien huono muisti huvittaa välillä Lindströmiä. Esimerkiksi PKC Groupin osake halpeni ennen katsauksen tuloa yli 11 euron tasolta kohti 9 euron tasoa.

– Laskun jälkeen tunnusluvut alkoivat näyttää hullunhalvoilta. Osavuositulos sisälsi suunnilleen sellaisia lukuja, joita saattoi odottaa ja kurssi nousi 18 prosenttia lähes 11,5 euroon. Sen jälkeen muistihäiriöiset sijoittajat ovat jälleen ehtineet unohtaa yhtiön ja kurssi on pääosin taas laskenut, Lindström kertoo.

Lindströmin arvion mukaan kielteisiä tulosyllätyksiä tuli lähinnä teknoyhtiöistä. Erityisesti Nokian alihankkijoilla näyttää olevan vaikeaa.

– Heikon talven jälkeen Amerin heikohko kehitys ei ehkä ollut yllätys. En pitänyt Ahlstromin ja Kemiran katsauksia katastrofeina, vaikka pörssireaktio oli kielteinen.

Kurssireaktiot näyttävät melko hyvin, onko yrityksen tulos odotuksia parempi vai heikompi. Lindströmin mielestä kurssireaktiot ovat kuitenkin usein yliammuttuja, koska huomattava osa salkunhoitajista reagoi täsmälleen samalla tavalla. Markkinat toimisivat paremmin, jos pörssissä olisi enemmän vastavirtaan kulkijoita.

Yritysten tulokset kertovat, että suhdannetilanne on hyvin vahva, Lindströmin mukaan ehkä jopa pelottavan vahva.

– Ainakin minua huolestutti, kun tiistain Hesarista luin jutun kiinalaisista sijoittajista. Mieleen tulivat omat antijonomme Aleksilla vuonna 2000. Kiinassa on ilmiselvä pörssikupla. Meillä sitä ei ole, mutta mahdollinen paluu todellisuuteen Kiinassa näkyy lainehtimisena myös meillä, Lindström varoittaa.

Kiinalaisosakkeiden voittokerroin eli p/e -luku on Helsingin Sanomien uutisen mukaan keskimäärin 45–50, kun muualla Aasiassa ja kehittyneillä markkinoilla tunnusluvun arvot ovat 13-20. Luku kertoo, kuinka monen vuoden tuloksella yhtiö tienaa osakkeensa hinnan.

Lindströmin mielestä suomalaisyritysten tuloskunto on nyt todella hyvä.

– En usko äkkijarrutukseen. Sinänsähän on hieman järjenvastaista, että joka vuosi tehdään uusia ennätystuloksia. En usko, että eläisimme uutta aikaa ilman suhdannekiertoa, Lindström sanoo.

Lindström kehottaa sijoittajia seuraamaan tarkasti voittojen kehitystä. Nykytulosten perusteella pörssi ei ole yliarvostettu, mutta kurssit eivät kestä Lindströmin mielestä tulosten tuntuvaa laskua.

– Siinä vaiheessa kun tiedostamme, että tuloskehityksessä on tapahtunut käänne heikompaan, pörssi on todennäköisesti ollut laskuvoittoinen jo puoli vuotta.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?