Venäläisbändit tuovat omat borssit Suomen-festarille

Venäläinen populaarikulttuuri täyttää vielä lauantaina Kulttuuriareena Glorian Helsingissä. Kahdeksatta kertaa järjestettävän Tusovka-festivaalin aikana Gloriassa esiintyy venäläisiä ja suomalaisia bändejä.

31.3.2007 16:55 | Päivitetty 31.3.2007 16:55

Tusovkarock ei välttämättä kuulosta bisnesihmisen ykkösmenolta, vaikka se voisi ihan hyvin olla sellainen, ainakin idänkaupassa toimivalle.

– Venäläisen kulttuurin tuntemus on tärkeää. Se auttaa ymmärtämään ihmisiä. Venäjällä kulttuuri on jopa tärkeämpi asia kuin Suomessa. Kaikki siteeraavat kirjoja, leffoja ja biisien sanoituksia, festivaalin järjestävän Tusovka ry:n puheenjohtaja Anna Ruohonen sanoo.

Ruohosen mielestä venäläisten kanssa työkseen tekemisissä olevien suomalaisten Venäjän-tuntemuksessa olisi huomattavasti parantamista. Klassikot tiedetään, jos tiedetään, mutta nykykulttuurin tuntemus ei ole suurta. Monilla ennakkoluulot estävät edelleenkin tutustumisen naapurimaahan.

– Festari on suunnattu kaikille ennakkoluulottomille ihmisille, mutta tietysti myös ennakkoluuloisille, jotta he pääsisivät ennakkoluuloistaan eroon.

Tusovkarock on ainoa venäläisen populaarikulttuurin festivaali Suomessa. Minkään muun maan musiikille ei juuri järjestetäkään omia festareita.

Ruohosen mukaan festareissa ei kuitenkaan ole kyse siitä, että venäläinen musiikki olisi niin erilaista. Vaikka laulukieli on jo eksoottinen venäjä, jota harvemmin kuulee radiosoitossa Suomessa.

– Festarit perustettiin alun perin siksi, koska Venäjällä on niin paljon hyviä bändejä, jotka eivät muuten saisi keikkoja Suomessa, Ruohonen perustelee.

Tänä vuonna Tusovkarockissa on ensimmäistä kertaa mukana esiintyjä Ukrainasta. Kiovalainen Boombox soittaa dancehall-reggaen ja R&B:n rytmeille perustuvaa hiphopia. Toinen ensikertalainen Suomessa on moskovalainen Deti Picasso. Esiintyjälistan kuudelta bändiltä on odotettavissa hiphopin lisäksi ainakin reggaeta, skata, funkia ja folkrockia.

Bändien lisäksi Gloriassa voi katsella nuorten venäläisten taiteilijoiden animaatioita ja lyhytelokuvia.

Tarjolla on tietysti myös festariruokaa: borssikeittoa, pelmenejä ja suolakurkkuleipiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?