Opec nipistää hiukan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Opec nipistää hiukan

Neste Oilin Pekka Purho uskoo öljyjärjestön leikkaavan tuotantoaan hieman. Se pitäisi öljyn hinnan 60 dollarissa myös ensi vuonna.

Todellisen tarjonnan ja kysynnän lisäksi öljymarkkinoita heiluttavat psykologiset tekijät, sanoo Neste Oilin Pekka Purho­

11.12.2006 10:18 | Päivitetty 11.12.2006 13:27

Vaikka Opec ei pysty yksin sanelemaan raakaöljyn maailmanmarkkinahintoja, öljyntuottajamaiden järjestön ministerikokous on aina tärkeä suunnannäyttäjä herkillä markkinoilla.

Torstaina Nigerian Abujassa kokoontuvien öljyministerien odotetaan pohtivan erityisesti sitä, pitäisikö Opecin leikata tuotantokiintiöitään öljyn hinnan laskun estämiseksi.

Odotukset leikkauspäätöksestä ovat kokouksen aattona nousseet, mikä on nostanut öljyn hinnan yli 60 dollariin tynnyriltä.

Neste Oilin öljymarkkinoiden asiantuntija Pekka Purho pitää mahdollisena, että Opec leikkaa tuotantokiintiöitään hieman, esimerkiksi puoli miljoonaa tynnyriä päivätuotannosta. Opecin kokonaistuotannosta se olisi vain muutamia prosentteja.

Marraskuun alussa Opec leikkasi tuotantoaan 1,2 miljoonalla barrelilla. Purho arvioi, että suurempiin leikkauksiin ei nykyisillä öljyn hinnoilla ole tarvetta.

– Noin 60 dollaria on tasapainohinta. Sekä tuottajat että kuluttajat tyytyvät siihen.

Purho uskoo öljyn maailmanmarkkinahintojen pysyvän varsin vakaina lähikuukausien aikana.

– En usko suuriin hyppäyksiin ylöspäin. Toisaalta pitäisi olla aikamoinen optimisti, jos ennustaisi hinnan putoavan alle 50 dollarin. Silloin Opec pitäisi jo hätäkokouksen.

Maltillisen hintakehityksen puolesta puhuu Purhon mielestä se, että öljymarkkinoita heiluttelevat maailmanpoliittiset jännitteet ovat hieman hellittäneet.

Iranin ydinohjelmakiistan neuvotteluissa on nyt pattitilanne. Lähi-idän räjähdysherkällä alueella on ylipäätään hieman rauhallisempaa.

– Kun öljyn hinta nousi kesällä lähes 80 dollariin, hinnassa arvioitiin olevan jopa 20 dollaria kriisilisää.Markkinoilla on myös niitä, jotka uskovat öljyn hinnan nousuun ensi vuonna.

– Öljyn halventuessa sijoittajat siirsivät huomattavia määriä varoja muihin hyödykemarkkinoihin. Nyt spekulatiiviset sijoitukset ovat tulossa takaisin.

Odotuksia hintojen nousulle ovat Purhon mukaan lisänneet muun muassa Yhdysvaltain ennakoitua paremmat talousluvut kolmannella vuosineljänneksellä. Myös euroalueella öljyn kysynnän uskotaan kasvavan dollarin halventumisen myötä.

– Kysynnän kasvu on edelleen huomattavinta Kiinassa. Siellä talouden kasvu näyttäisi jatkuvan edelleen vahvana.

Purho muistuttaa, että kysyntään vaikuttavat merkittävästi myös sääolot. Pitkään jatkuvat pakkaset pohjoisella pallonpuoliskolla kasvattavat lämmitysöljyn kysyntää.

Öljymarkkinoita Purho on seurannut 30 vuoden ajan. Asiantuntijoiden käytössä on nyt entistä tarkempia tietoa ja analyysejä, mutta hintakehityksen ennustaminen on yhtä vaikeaa kuin ennenkin.

– Kuka olisi esimerkiksi voinut ennustaa öljyn hinnan nousevan tänä vuonna lähes 80 dollariin? Purho pohtii.

Todellisen tarjonnan ja kysynnän lisäksi öljymarkkinoita heiluttelevat pitkälti psykologiset tekijät. Tästä on pitkälti kyse myös Opecin ministerikokouksessa.

– Mahdollisten leikkausten todelliset vaikutukset tarjontaan tuntuisivat markkinoilla vasta myöhemmin – jos tuntuvat ollenkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?