[Mainos: Vastuu Group] Siilot toimivat maanviljelyssä, eivät liike-elämässä. Databusiness kaipaa lisää luottamusta! - Mainos Taloussanomat - Ilta-Sanomat
Mainos: Vastuu Group

Siilot toimivat maanviljelyssä, eivät liike-elämässä. Databusiness kaipaa lisää luottamusta!

Kuvituskuva
Julkaistu: 12.11. 13:52

Vastuu Groupiksi nimensä muuttaneen Suomen Tilaajavastuun toimitusjohtaja Lars Albäck kertoo teesinsä tulevaisuuden työnteolle. Siilot eivät niihin kuulu.

Uutisia lukiessa syntyy helposti kuva, että maailma on monelta osin rikki. Luottamus on ennätyksellisen alhaalla ja siitä johtuvat lieveilmiöt täyttävät median. Tulee epätodellinen fiilis ja sitä huomaa pohtivansa, onkohan tämä nyt farssi vai tragedia.

Uutisten aiheuttaman ahdistuksen jälkeen alkaa vääjäämättä miettimään, mitä maailman tilan eteen voidaan tehdä. Mitä minä voin yksilönä tehdä, mitä me voimme perheenä, yrityksenä, kaupunkina tai maana tehdä muuttaaksemme suunnan.

Pohtiessani tulevaisuutta, tulin siihen lopputulokseen, että maailma on kuin hajanainen pelikenttä, jossa yritykset, kaupungit ja julkishallinto pelaavat omissa siiloissaan. Olemme vuosien varrella luoneet itsellemme keinotekoiset asioiden luontaista kehitystä hankaloittavat rajat. Lisäksi jotkut viisaat haluavat rakentaa lisää rajoja ja lainsäädäntöjä, jotka luovat enemmän esteitä yhteistyölle.

Siilot toimivat maanviljelyssä, ei liike-elämässä

Vietin lapsuuteni Pohjanmaalla. Erään ystäväni kotitilalla oli viljasiilo. Tylsistyneenä ehdotin ystävälleni, että menisimme siilon katolle katsomaan, miltä maailma korkeuksista näyttää.

Koska ystäväni vanhemmat olivat kieltäneet ankaran rangaistuksen uhalla kiipeilemästä siilon katolle, olin aluksi ideani kanssa yksin. Pienen neuvottelun jälkeen päätimme kaverini kanssa kuitenkin kiivetä katolle. Muistan vieläkin, kuinka vaikuttunut olin siilon koosta, rakenteesta ja lopulta sen korkeudesta. Sen tehtävä oli pitää vilja suojassa, ja sen se teki loistavasti.

Mutta miten siilot liittyvät nykypäivän bisnekseen? Viljasiilo kuvaa hyvin sitä, miten yritysmaailma tällä hetkellä toimii. Yritykset toimivat omissa siiloissaan ja niiden välillä on näkymättömiä muureja. Yhteistyö ei toimi ja yhteiskunnan etu on jäänyt oman edun tavoittelun jalkoihin.

Ystäväni vanhempien kieltoa rikkovana nassikkana en tiennyt, että tulisin vielä paasaamaan siiloja vastaan ja ylistämään liiketoiminnan yhteistyöverkostoja. Omaan napaan tuijottamisen sijaan asiat tulee tehdä yhteistyössä muiden kanssa. Suurimmatkaan yritykset eivät pärjää yksin, vaan niiden on luotava yhteistyöverkostoja, joissa asiakkaan ja yhteiskunnan ongelmat ratkaistaan yhdessä.

Siilot estävät sujuvan yhteistyön

Siiloissa toimiminen hankaloittaa meidän kaikkien elämää, sillä niiden takia meille elintärkeät palvelut takkuavat. Yritykset eivät pysty luomaan uusia kestäviä ja ilmastokuormitusta vähentäviä kasvumalleja. Kaikki tämä vain sen takia, että emme kykene rajattomaan yhteistyöhön. Loppujen lopuksi toimiva yhteistyö vaikuttaa merkittävästi etenkin meidän jälkipolviemme tulevaisuuteen. Mitä sitten tulisi tehdä, jotta yhteistyö toimisi tulevaisuudessa?

Teesini tulevaisuuden työskentelylle

Yhteistyölle tulee luoda työkalut. Niiden avulla rakennetaan luottamusta eri osapuolten väliseen yhteistyöhön. Yhteistyö ilman luottamusta on illuusio.

Luotettavan tiedon pitää virrata. Eri tahojen välillä luotettava tieto täytyy saada virtaamaan niin, että voimme yhdessä rakentaa kokonaisvaltaisia palveluja niin ihmisille kuin yrityksille.

Uusia teknologioita pitää kokeilla ja ottaa käyttöön rohkeasti. Tämä tulee tehdä ihmiskeskeisesti siten, että teknologia ei ole itseisarvo, vaan keino luoda rikkaampaa arkielämää, kestävämpiä liiketoimintamalleja ja parempaa ilmastoa.

Haluamme olla luottamuksen lähettiläitä ja kasvumoottoreita

Olemme koko yrityksemme historian ajan toimineet luotettavan datan ja yhteistyöverkostojen parissa sekä luoneet rajoja rikkovia toimintamalleja. Tulevaisuudessa haluamme olla mukana edistämässä innovaatioiden vientiä ja saattamassa liikkeelle muutosta, jossa koko rakennettu ympäristö nähdään holistisena palvelualustana ihmisille, yrityksille ja kaupungeille.

Vastuu Group haluaa olla mukana luomassa työkaluja, jotta teesini kävisivät toteen. Olemmekin rakentaneet määrätietoisesti omaa alustaamme, jolla voimme auttaa asiakkaitamme ja samalla koko ympäröivää yhteiskuntaa. Omaa ekosysteemiä luodessa huomasimme verkostojen tärkeyden, sillä kukaan ei pelasta maailmaa yksin. Ja pelastusta tämä maailma todellakin tarvitsee.

Sanahelinästä aitoihin tekoihin

Nyt on tekojen aika. Tulevaisuuden kauhukuvien iänikuinen jauhaminen ei auta. Käännetään toimintamallit yhdessä yhteistyömalliin, jossa keskiössä ovat ihmiset ja apuna nykyaikainen teknologia. Yhteistyötä tekemällä saamme vaikutettua myös ilmastohaasteisiin.

Suomi nähdään maailmalla luottamuksen maana, ja siitä syystä meillä on todella hyvät mahdollisuudet pärjätä tulevaisuudessa. Voimme luoda ketteriä yhteistyöverkostoja, sillä ei täällä tarvitse pokkuroida määräänsä enempää. Olen sitä mieltä, että kaikkien tulisi kääntää ajatusmallinsa omaa etua ajavasta avoimempaan ja yhteistyöhön nojautuvaan suuntaan.

Lue myös: