Kaasun alentunut maailmanmarkkinahinta on lisännyt kiinnostusta Inkoon kaasuterminaaliin. Tämä merkitsee sitä, että terminaaliin on alkanut virrata laivoilla LNG-toimituksia.
Kaasun futuurihinta on nyt laskenut viime kesän ennätyslukemista. Tuolloin hinta nousi hetkellisesti yli 320 euroon megawattitunnilta. Nyt ollaan noin 30 eurossa eli kesän 2021 lukemissa.
Kelluva terminaali otettiin kaupalliseen käyttöön tammikuun puolivälissä. Käytännössä kaasua haluava asiakas varaa vuoron käyttää terminaalia ja järjestelee itse täydentävän kaasulaivan saapumisen.
Tammi–maaliskuulle varauksia ei ollut. Huhti–syyskuun toimitusajankohdista oli varattu alkuvuodesta seitsemän. Nyt varauksia on tullut lisää.
– Yhteensä varauksia on nyt kymmenen ja puoli slottia. Huhti–kesäkuu sekä heinä–syyskuu ovat täyteen varattuja, sanoo terminaaliyhtiö Gasgrid Floating LNG Terminal Finlandin toimitusjohtaja Satu Mattila.
– Operatiivisia yllätyksiä ei ole tullut, vaan on menty suunnitelmien mukaan.
Ensimmäinen asiakkaan tilaama kaasutoimitus saapui huhtikuun alussa. Tällöin LNG-laiva Vivit Americas LNG toi täyden lastin nesteytettyä maakaasua.
– Huhtikuun alun jälkeen on saatu neljä täydennystä. Laivoja tulee jatkossa noin kaksi kuukaudessa, Mattila sanoo.
Hänen mukaansa terminaaliyhtiö ei voi julkistaa toimituksia varanneita asiakkaita. Suurin osa toimitettavasta LNG-kaasusta menee Suomessa teollisuuden käyttöön.
– Asiakkaat voivat itse kertoa julkisuudessa olevansa terminaalin käyttäjiä, mutta me emme voi heitä paljastaa, edes asiakasmääriä.
Terminaalista virtaa nesteytettyä maakaasua Suomeen ja myös Baltiaan Balticconnector -putken kautta. Lähes 300-metriseen terminaaliin mahtuu noin 68 000 tonnia nesteytettyä maakaasua, joka höyrystetään siirtoa varten.
Mattilan mukaan LNG:tä voidaan siirtää lokakuusta lähtien myös pienempiin aluksiin, jolloin sitä ei tarvitse höyrystää.
– Pienemmillä laivoilla pystytään palvelemaan Suomen ja Ruotsin pienempiä terminaaleja. Myös LNG:tä polttoaineenaan käyttävien laivojen bunkraus voi tulla kyseeseen.
Lokakuun alussa alkaa seuraava niin sanottu kaasuvuosi. Sen varaukset aukesivat huhtikuussa ja menivät umpeen toukokuun puolivälissä.
– Varauspyyntöjä saatiin noin puolet kapasiteetista. Nyt selvitetään slotit ja katsotaan ettei aikatauluissa ole päällekkäisyyksiä, Mattila sanoo.
Varaukset julkistetaan elokuun lopulla, jolloin myös tyhjäksi jääneet slotit vapautuvat muiden käyttäjien varattaviksi.
Terminaalilaiva on vuokrattu Suomeen kymmeneksi vuodeksi. Vuokran ja sataman rakennustöiden kustannukset olivat yhteensä 460 miljoonaa euroa. Kuluihin on osallistunut valtiovalta.
Terminaalin kaupallinen kannattavuus selviää kahden kolmen vuoden kuluessa. Terminaalin käytöstä veloitetaan maksu, jolla rahoitetaan toimintaa.
Tärkeämpi on Mattilan mukaan kuitenkin huoltovarmuusnäkökohta. Terminaalihanke lähti liikkeelle, kun Venäjän kaasutoimitukset tyrehtyivät Ukrainan sodan syttymisen myötä.
– Vielä ei ole aika puhua kannattavuudesta. Se arvioidaan myöhemmin. Terminaali turvaa energiansaantia ja huoltovarmuutta joka tilanteessa, Mattila sanoo.