Näin suojaat sähkön hinnan ensi talveksi ihan itse

Tulevan talven korkeisiin sähkölaskuihin voi varautua jo nyt, neuvoo Kuluttajaliitto.

Sähkön päivän keskihinta Nordpool-sähköpörssissä on ensimmäistä kertaa käynyt alle nollassa. Riemua tuskin riittää varsinkaan ensi syksyyn, kun lämmityskausi taas taas alkaa.

Lue lisää: Sähkön keskihinta on tänään ensi kertaa miinuksella – ”Tämä on historiallinen hetki”

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell neuvoo esimerkiksi pörssisähkö-asiakkaita varautumaan talven korkeampiin hintoihin jo nyt.

– Kun sähkö on nyt halpaa, niin pankkitilille kannattaa laittaa rahaa säästöön. Voi esimerkiksi kuvitella, että sähkölasku olisi 20 euron sijasta 100 euroa, ja panna 80 säästöön tulevaa talvea varten, Beurling-Pomoell sanoo.

– Tämä on niin sanottu tee-se-itse-suojaus, eli rahaa laitetaan pankkitilille korvamerkittynä tulevia kalliimpia sähkölaskuja varten. Jos käykin niin hyvin, että sähkö on edullista, niin suojauksen voi purkaa. Tällä tavalla voi kuitenkin itse rakentaa turvaa sen sijaan, että maksaa sähköyhtiölle koko ajan kallista hintaa esimerkiksi määräaikaisesta sopimuksesta.

Lue lisää: Sähkösopimusten hinnat laskivat – katso, millä hinnalla sähköä irtoaa nyt

Beurling-Pomoell myöntää, että keino ei ole täydellinen. Sähkölaskut saattavat olla ensi talvena niin korkeat, etteivät säästöt riitäkään. Tai säästäminen on jo nyt vaikeaa, koska rahat ovat tiukilla.

– Mutta sitten voi kysyä, että jos nyt on jo tiukkaa, niin entä sitten ensi talvena?, hän pohtii.

– Siinä mielessä siis kannattaa ainakin yrittää säästää.

Samaa tee-se-itse -keinoa voi häneen mukaansa soveltaa muuhunkin, esimerkiksi asuntolainaan.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell suosittelee tee-se-itse -suojausta varsinkin pörssisähkön asiakkaille.

Beurling-Pomoell kehottaa myös aloittamaan myös mahdolliset energiaremontit jo nyt ja hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan kotitalousvähennystä.

– Kirjaimellisesti nyt hyvän sään aikana kannattaa miettiä, miten omaa sähkönkäyttöä pystyy talvikuukausina vähentämään, hän sanoo.

– Sähkön kulutus on suurta varsinkin omakotitaloissa, joissa on suora sähkölämmitys. Kannattaa siis miettiä erityisesti, miten lämmityskustannuksia saisi alemmas esimerkiksi esimerkiksi eristämällä ikkunat tai hankkimalla lisäeristystä kattoon tai lattiaan.

Remonttiammattilaisten löytäminen saattaa Beurling-Pomoellin mukaan olla nyt aiempaa helpompaa, kun rakennusalalla on tahti on hieman hiljentynyt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?