Ilmalämpöpumpun voi nyt saada kuukaudessa, mutta tietyissä malleissa jonot pitkiä

Markkinoilla on viime vuodelta patoutunutta toimituskantaa vielä paljon. Vanha tilauskanta pitää hintatasoa aloillaan.

Ilmalämpöpumppujen toimitusajat ovat normalisoituneet ja asennuksen voi saada kuukauden päähän.

Lämpöpumppumarkkinat ovat pysyneet lämpiminä talven yli. Tavallisesti näihin aikoihin vuodesta alalla on hiljaisehko jakso, mutta nyt toimitusten virta jatkuu tasaisena ja tietyissä lämpöpumpuissa jonot ovat edelleen pitkät.

– Jännityksellä odotamme, miten tilanne kehittyy kesää kohti, Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpun toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen sanoo Taloussanomille.

Markkinoilla on viime vuodelta patoutunutta toimituskantaa vielä paljon. Maalämpöpumppujen ja ilma-vesilämpöpumppujen toimitusajat eivät juurikaan ole lyhentyneet.

– Edelleen toimitusajat ovat pitkät ja myydään vuotta 2024 ainakin erikoisempiin kohteisiin, Hirvonen sanoo.

Pitkien toimitusaikojen syynä on ennen kaikkea pula energiakaivojen poraajista, mutta myös tuotteista on pulaa.

Ilmalämpöpumppujen saatavuus sen sijaan on Hirvosen mukaan parantunut selvästi. Toimitusajat ovat lyhentyneet noin kuukauteen.

Sulpun tilastojen mukaan ilmalämpöpumppujen myynti kasvoi viime vuonna 60 prosenttia 160 000 kappaleeseen ja ilma-vesilämpöpumppujen saman verran 19 000 kappaleeseen. Maalämpöpumppujen myynti kasvoi viidenneksen 12 000 kappaleeseen.

Hintatilastoja Sulpulla ei ole, mutta Hirvonen arvioi hintojen viime vuonna nousseen muun yleisen kustannustason mukana 10–20 prosenttia. Nyt hintatasoa pitää ennallaan se, että jonossa on vielä vanhaa tilauskantaa.

Talouden tahti on hidastunut ja uudisrakentaminen on hiljentynyt selvästi. Remontoinnissa ja saneerauksessa tilanne näyttää paremmalta.

– Aika luottavaisin mielin tässä mennään eteenpäin. Kasvuluvut eivät missään tapauksessa ole sellaisia kuin viime vuonna, mutta kasvu-uralla varmaan ollaan tänäkin vuonna, Hirvonen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?