Kiinteistönvälittäjät: Energia­remontit voivat vauhdittaa vanhojen talojen kauppaa

Hinnat alkavat asettua alemmalle tasolle.

Suomen Kiinteistönvälittäjät (SKVL) odottaa Suomen asuntomarkkinoiden elpyvän kevään ja alkukesän aikana. Välittäjien arvioihin perustuvan ennusteen mukaan kauppojen määrä ei nouse edellisten vuosien tasolle, mutta suunta on ylöspäin.

– Kyselymme perusteella sekä myyjien että ostajien aikeet asunnon vaihtoon ovat vahvasti nousseet, sanoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Hinnoissa uusi alhaisempi taso alkaa löytyä, mutta joidenkin asuntotyyppien kohdalla laskua voi olla vielä tulossa lisää, välittäjät arvioivat. Kohonnut korkotaso hillitsee kalliimpien asuntojen hankintoja.

Kiinteistönvälittäjät ennakoivat, että myös poliittinen ilmapiiri vaikuttaa asuntokauppaan.

– Nato-jäsenyyden lopullinen varmistuminen tuo varmasti lisää vauhtia asuntomarkkinaan, ja erityisesti tuleva eduskuntavaalitulos ja sen vaikutukset Suomen talouden suuntaan mietityttävät tällä hetkellä monia asunnon ostajia, arvioi Mannerberg.

EU:ssa käsittelyssä oleva energiatehokkuusdirektiivi herättää parhaillaan paljon kysymyksiä siitä, miten direktiivi vaikuttaa 1960–70-lukujen kiinteistöihin.

– Energiaremontit ja niiden rahoittaminen tulee olemaan keskeinen tekijä useille talojen omistajille seuraavina vuosina, Mannerberg ennusti.

Vanhempien kiinteistöjen kauppa voi Mannerbergin mukaan vilkastua, jos remontteja saadaan tehtyä ja EU-direktiivin kansallinen täytäntöönpano toteutuu järkevällä tasolla.

Vuokra-asunnoista runsas tarjonta

Vuokra-asunnoissa on edelleen vuokralaisen markkinat, sillä tarjonta on runsasta koko maassa.

– Asuntosijoittajalle tilanne on haasteellisempi, sillä taloyhtiöiden vastikkeet ovat nousussa ja sijoitusasuntojen arvonnousu pysähtynyt, arvioidaan ennusteessa.

Pieniä sijoitusasuntoja on nyt runsaasti tarjolla, mikä luo tilaisuuksia ensiasunnon ostajille ja pitkäaikaisia sijoituksia harkitseville.

Toiveita uudelle hallitukselle

Kiinteistönvälittäjät luettelevat ennusteensa yhteydessä toiveita seuraavalle hallitukselle. Listalla on muun muassa kiinteistökauppojen varainsiirtoveron laskeminen samaan kahteen prosenttiin, jota sovelletaan asunto-osakekauppoihin.

Lisäksi välittäjät toivovat, että asuntolainojen korkovähennys palautetaan, jos korkotaso säilyy nykyisellä tasolla. Energiaremonttien tukia tulisi jatkaa ja EU:n energiatehokkuusdirektiivi panna toimeen niin, ettei se vaikuta kiinteistöjen arvoihin liikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?