Tomaattikilo maksoi 7,49 euroa, asiakas piti hintaa törkeänä – tässä syy hurjille hinnoille

Monet kasvihuoneviljelijät keskeyttivät viljelyn talvella kustannusten noustua korkeiksi.

Kotimaisia tomaatteja ja kurkkuja saadaan kauppoihin muutaman viikon sisällä taas suurempia määriä.

Kotimaiset kasvikset ovat talvella yleensäkin kalliimpia kuin kesällä, mutta tänä talvena kilohinnat ovat olleet jopa poikkeuksellisen korkeita.

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut lukija lähetti kuvan 7,49 euron kilohinnasta. Hän piti hintaa törkeänä.

Talvella kasvihuoneissa kasvatettujen kotimaisten tomaattien kilohinta on nyt kaupoissa yleensä yli viisi euroa, mutta joissakin kaupoissa ne maksavat tosiaan jopa yli seitsemän euroa kilolta.

Tomaatin tuotantopinta-alaa on ollut talvella 70 prosenttia vähemmän kuin normaalitalvena, toiminnanjohtajan sijainen Lassi Remes Kauppapuutarhaliitosta sanoo.

– Energiakriisihän se on se suurin syy.

Sähkön hinta nousi marras–joulukuussa erityisen korkeaksi, mikä sai monet kasvihuoneviljelijät keskeyttämään viljelyn. Kurkun viljelypinta-ala laski Remeksen mukaan talvella noin kolmanneksella tavanomaisesta.

Lue lisää: Kasvihuoneyrittäjän sähkö­laskuun tuli huima korotus – seuraukset voivat näkyä kaupan hyllyllä pitkään

Päätöksiä luopua viljelystä lopullisesti ei Remeksen mukaan kuitenkaan ole tullut.

Hintojen nousua selittää Remeksen mukaan kysynnän ja tarjonnan laki. Kun tarjontaa on tavallista vähemmän ja kysyntää kuitenkin riittää, ovat hinnatkin nousseet tavallista korkeammiksi.

Ovatko tuottajat siis onnistuneet ainakin osittain siirtämään korkeamman sähkön hinnan tuotteisiin?

– Kyllähän se pakko tietysti omia hintoja korottaa, kun energiahintojen lisäksi kaikki muutkin hinnat ovat nousseet, esimerkiksi vaikka tuotepakkaukset, Remes sanoo.

– En nyt sanoisi silti, että he ihan täysipainotteisesti ovat kustannuksia hintoihin saaneet. Ja niin kuin joka vuosi, talvella hinnat ovat korkeammat.

Kasvisten hintojen välillä on kaupoissa myös paikallisia tai ainakin alueellisia eroja.

– Kauppiaat määrittävät sen hinnan. S-ryhmällä on valtakunnallisempi hinta, mutta K-ryhmällä kauppiailla on sananvaltaa. Heillä lähituottajat saattavat keskustella suoraan kauppiaankin kanssa, Remes sanoo.

Myös S-ryhmän hinnoissa voi olla jonkun verran alueellista hajontaa.

– Meillä on 19 alueosuuskauppaa, jotka tekevät jossain määrin omaa paikallista hankintaa, sitä kautta hajontaa voi toki olla, kertoo tuoteryhmäjohtaja Veli-Matti Puhakka S-ryhmästä.

Lue lisää: Näin rajusti ostoskorin hinta on noussut viime keväästä

Kotimaisten kasvisten hinnat ovat todennäköisesti lähiviikkoina laskemassa. Ainakin uusi ja talvikautta suurempi sato on jo kypsymässä.

– Sähkön hinnan takia taukoa pitäneet viljelijät ovat nyt keväällä istuttaneet muun muassa kurkkua ja tomaattia. Kurkku on vähän tomaattia nopeampi, joten se rupeaa tuottamaan maaliskuun lopussa reilummin satoa, Remes kertoo.

– Tomaatti on vähän hitaampi kasvi. Näillä näkymin sitä satoa alkaa tulla isommissa määrin pääsiäisen jälkeen, eli huhtikuun puolenvälin tienoilla. Joskus toukokuulla tuotanto alkaa olla taas täydessä vauhdissa.

Ihmisten kulutustottumusten muutos huolestuttaa kuitenkin Remestä.

– Toivotaan, että kuluttajat ottavat hintojen laskun huomioon ja palaavat normaaliin tapoihin, Remes sanoo.

– HeVi-ostosten vähentäminen on ollut vähän trendinä. Tietysti toivomuksena on nyt, että kun tarjonta rupeaa kasvamaan, kuluttajat taas palaisivat käyttämään ahkerasti vihanneksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?