Nelipäiväiselle työviikolle laaja tyrmäys pk-yrittäjiltä – ei kelpaa yli puolelle, vaikka palkkaa alennettaisiin

Suurin osa pk-yrittäjistä ei usko, että nelipäiväisestä työviikosta voitaisiin maksaa samaa palkkaa kuin aiemmin.

Pienistä ja keskisuurista (pk) yrityksistä 75 prosenttia ei halua kokeilla nelipäiväistä työviikkoa, kertoo pk-yrityksiä edustava Suomen Yrittäjät. Maaliskuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 1038 pk-yrityksen edustajaa.

Kyselyn perusteella 17 prosenttia työnantajista olisi valmis kokeiluun ja 8 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Keskustelu nelipäiväisestä työviikosta lähti käyntiin, kun Britanniassa tehdyssä puolivuotisessa suurimmalla osalla testiin osallistuneista yrityksistä tuottavuus ei laskenut lyhyemmästä työviikosta huolimatta.

Lue lisää: Nelipäiväinen työviikko toi ”uskomattomat tulokset” maailman suurimmassa kokeilussa

Ajatusta on Suomessa kannattanut esimerkiksi pääministeri Sanna Marin (sd) ja SAK. Sen sijaan esimerkiksi EK on suhtautunut kielteisesti tutkimuksen tuloksiin sekä työviikon lyhentämiseen.

Lue lisää: Nyt intoillaan siitä, että täyden palkan saisi neljässä työpäivässä – ”Kuolleena syntynyt idea”

Suomen Yrittäjien kyselyssä kokeilusta kiinnostuneiden määrä kasvaa, jos palkkoja samalla alennetaan. Tällöin 37 prosenttia vastaajista olisi valmis kokeiluun. 59 prosenttia yrityksistä ei kuitenkaan halua kokeilla lyhyempää työviikkoa edes palkan alennuksilla.

Yrittäjistä 77 prosenttia ei usko, että nelipäiväinen viikko parantaisi tuottavuutta niin, että työntekijälle voitaisiin maksaa samaa palkkaa kuin aikaisemmin. Sen sijaan 59 prosenttia vastaajista arvioi työajan lyhentämisen heikentävän yrityksen kannattavuutta.

Hyviäkin puolia työajan lyhennyksellä silti nähdään. Vastanneista 39 prosenttia arvioi, että työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen onnistuisi nelipäiväisen työviikon ansiosta nykyistä paremmin. Sairauspoissaolot vähentyisivät 22 prosentin mielestä ja 28 prosenttia katsoo, että työhyvinvointi paranisi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?