Suomen Ekonomit selvitti palkkatutkimuksessaan, miten eri sukupuolet ja ikäryhmät pyytävät palkankorotuksia. Tutkimus kumosi sukupuoliin liittyvän perinnemyytin.
Kauppatieteilijämiehet ansaitsevat Suomen Ekonomien palkkatasa-arvoselvityksen mukaan samasta työstä keskimäärin yhdeksän prosenttia enemmän kuin naiset. Tilanne on pysynyt lähes muuttumattomana 1990-luvulta saakka.
Selitykseksi tarjotaan usein sitä, että naiset pyytävät harvemmin palkankorotuksia.
Selvityksen mukaan naiset ja miehet pyytävät kuitenkin palkankorotuksia aivan yhtä usein. Vuonna 2022 naiset pyysivät palkankorotuksia jopa hieman useammin kuin miehet. Miehistä lisää palkkaa pyysi vuoden aikana 26 prosenttia, naisista 29.
Innokkaimmin palkankorotuksen ottavat puheeksi alle 30-vuotiaat, joista peräti puolet oli yrittänyt saada palkankorotuksen viimeksi vuonna 2022.
Myös 30–39-vuotiaat pyytävät palkankorotuksia melko usein. Heistä 56 prosenttia oli ehdottanut itselleen lisää palkkaa viimeisen kahden vuoden aikana.
Kolmannes kuusikymppisistä ei ollut koko uransa aikana pyytänyt palkankorotusta.
– Viisi- ja kuusikymppisten kohdalla tulokset kertonevat siitä, että palkasta puhuminen on ollut tabu suomalaisilla työpaikoilla. Suosituksemme on, että palkka kannattaisi ottaa esihenkilön kanssa puheeksi säännöllisesti, esimerkiksi kerran vuodessa. Nuoremmat ovat ehkä enemmän omaksuneet tämän toimintamallin, Suomen Ekonomien uravalmentaja Amy Skogberg sanoi tiedotteessa.
Tutkimukseen vastasi 4 819 kauppatieteilijää marraskuussa 2022.
Lue lisää: Näin keskituloinen voi saada vuodessa 2 900 euron edun palkan päälle
Lue lisää: Näin paljon ekonomit tienaavat