Rakennustarvikkeiden hinnat jatkavat nousuaan, eikä käännettä Taloussanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ole näköpiirissä.
Tammi–helmikuussa rakennustarvikkeiden hinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan 6,4 prosenttia vuoden takaisesta, kun vielä viime vuoden lopussa hintojen nousuvauhti oli alle kuuden prosentin.
Viimeaikainen rakennustarvikkeiden hintakehitys on silti ollut maltillista suhteessa viime kevääseen, jolloin hinnat nousivat rajusti Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan takia.
Sota vaikeutti väliaikaisesti monien rakentamisessa tarvittavien raaka-aineiden saatavuutta, mutta nyt rakennustarvikkeiden hintoja nostaa erityisesti kallistunut energian hinta, arvioi rautakauppaketju K-Raudan tuotelinjajohtaja Harri Karumo.
Rakennustarvikkeiden kauppa on Karumon mukaan hidastunut, minkä hän uskoo johtuvan ensisijaisesti kuluttajien varovaisuudesta.
– Toki hinnat ovat nousseet, mutta kuten Tilastokeskuksenkin tiedoista näkee, ehkä keskimäärin vain noin kymmenen prosenttia sotaa edeltävään aikaan, mikä ei ole mitenkään poikkeuksellisen paljon, hän sanoo.
Hintojen kehitys on ollut tänä keväänä eriytynyttä eri rakennustarvikeryhmien välillä.
Rajuinta hintojen nousu oli helmikuussa lämmöneristeissä sekä betonin, harkkojen ja tiilen tuoteryhmässä, kun taas puutavaran hinta jatkoi laskuaan.
Vielä keväällä 2022 puutavaran hinta nousi kaksinumeroisin luvuin.
Karumo arvelee, että muistikuva puutavaran keväällä 2021 koetusta rajusta hinnan noususta vaikuttaa yhä kuluttajiin, vaikka puutavaran hinta on laskenut hänen mukaansa lähelle vuoden 2019 hintatasoa.
– En usko, että kovin moni remontoija ymmärtää, että puun hinta on nyt lähes samalla tasolla kuin missä hinta oli ennen koronakriisiä. Monille on jäänyt niin vahva mielikuva puun kalliista hinnasta, Karumo pohtii.
Kuluttajien on turha odottaa rakennustarvikkeiden hinnan jyrkkää laskua lähikuukausina, arvioi rakennus- ja sisustustarvikekauppa-alan elinkeinoharjoittajien yhdistys RaSi Ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala.
– Me emme varmasti tule palaamaan rakennustuotteiden hinnoissa sille tasolle, millä hinnat kolme vuotta sitten olivat, mutta emme palaa siihen myöskään missään muissa tuoteryhmissä, Liuksiala sanoo.
Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo on samaa mieltä Liuksialan kanssa.
– Rakennustarvikkeiden nousu varmaan hidastuu edelleen samalla tavalla kuin inflaatio, mutta taustalla vaikuttaa paljon tekijöitä, jotka varmaan pitävät jossain määrin kustannustasoa yllä, Vihmo arvioi.
Vihmon mukaan vihreä siirtymä ja jännittynyt maailmantilanne ovat omiaan lisäämään nousupainetta rakennustarvikkeiden kustannuksiin tulevaisuudessa.
Myös Ukrainan jälleenrakennus tulee Vihmon mukaan niin ikään nostamaan rakentamisen kustannustasoa, kun sota aikanaan päättyy.
– Paluuta vanhaan ei tule olemaan, Vihmo sanoo.
Liuksialan mielestä nyt on yhtä hyvä hetki suunnitella remontteja kuin milloin tahansa muulloinkin.
– Odotettavissa ei ole minkäänlaista hintojen romahdusta rakennustarvikkeiden hintojen osalta, hän perustelee.
K-raudan Karumo on odottavaisin mielin sen suhteen, uskaltautuvatko suomalaiset kesällä remonttipuuhiin.
– En muista, että koskaan olisi ollut niin odottavaista ja epävarmaa tilannetta kuluttajien remonttiaikeiden suhteen. Paljon vaikuttaa se, miten Venäjän sodan aiheuttama ”takalukko” ihmisten remontointiaikeisiin lähtee avautumaan, hän pohtii.