Junalakko alkaa maanantaina – RAU:n Palomäki: ”Olemme sovittelussa, mutta emme löydä tänään ratkaisua”

Asian vahvistaa RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki STT:lle.

Osapuolet yrittivät aukoa solmua vielä iltapäivästä alkaen valtakunnansovittelijan johdolla. VR:n mukaan sopua ei löytynyt.

19.3. 14:16 | Päivitetty 19.3. 16:52

Rautatiealan Unionin (RAU) lakko pysäyttää junaliikenteen maanantaina kello 00.01, VR tiedottaa. VR peruu kaikki kauko- ja lähijunat lakon ajalta.

Osapuolet eli Palta ja työntekijöiden liitto Rautatiealan Unioni RAU kokoontuivat vielä iltapäivällä kello 14 neuvotteluihin valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran kutsumina.

Valtakunnansovittelijan toimisto kertoi neuvotteluiden umpikujasta sunnuntaina iltapäivällä.

– Veturimiesten työriidassa yritettiin ratkaisua vielä viime hetkillä ennen lakon alkua, mutta valitettavasti sovinnon löytämiselle ei ollut vielä edellytyksiä. Lakko alkaa huomenna. Sovittelua pyritään jatkamaan alkuviikosta heti kun se on mahdollista.

RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki vahvistaa STT:lle, että junalakot toteutuvat.

– Olemme sovittelussa, mutta emme löydä tänään ratkaisua, Palomäki sanoi.

Lakon alkaessa sunnuntai-illan aikana lähteneet matkustaja- ja tavarajunat ajetaan määräasemilleen saakka, mukaan lukien sunnuntain ja maanantain välisen yön yöjunat.

Vastaavanlaista laajaa työriitalakkoa ei ole ollut veturinkuljettajilla vuosikymmeniin, ainakaan VR:n osakeyhtiöhistorian aikana sitten vuoden 1995 jälkeen. Edellisiä lakkoja on etsittävä 1970- ja 1980-luvuilta.

Rautatiealan unionin puheenjohtaja Tero Palomäki.

RAU on aiemmin hylännyt yhden valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen ja yhden osapuolten välisen neuvottelutuloksen.

– Sen piti olla neuvottelukuntien yhteinen näkemys siitä, millainen sopimus kannattaisi tehdä, työnantajia edustavan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi ennen neuvotteluiden alkua.

Neuvottelutulos kaatui kuitenkin RAU:n edustajistossa niukasti, jossa RAU:n hallitus jo puolsi hyväksymistä. Liiton hallituksessa oli uskoa neuvottelutulokseen sisältyvään työryhmätyöskentelymalliin enemmän kuin VR:llä työskentelevillä edustajilla.

– Aika ihmeelliseltä tilanne tuntuu ja siksi on vaikea uskoa, että tänään tulisi jotain uutta ja ihmeellistä esiin, joka ratkaisisi tilannetta. Toki sellaista ihmettä vielä toivomme, mutta nyt näyttää todella epätodennäköiseltä. Asetelma on lukkiutunut.

Myös Sajavaara on kuvaillut työriidan tilannetta vaikeaksi.

– Se ei ole pieni asia vaan äärimmäisen iso kysymys.

Tällä kertaa työtaistelurintamalla vääntö ei ole suoraan palkankorotusprosenteista vaan yksittäisestä viikkolepoon liittyvästä tekstikohdasta.

Paltan mukaan mistään pienestä asiasta ei ole kysymys vaan RAU:n vaatimuksella olisi iso kustannusvaikutus, 1,5 prosenttia.

– Se tarkoittaa 20:tä–30:tä henkilötyövuotta. Se ei ole pieni asia vaan äärimmäisen iso kysymys, Paltan Aarto sanoo.

– Tällä kierroksella yleisen linjan mukainen ratkaisu on tehty jo noin 750 000 palkansaajalle. Myös kaatuneet sovintoesitykset jotka tehtiin RAU:n neuvottelukunnan kanssa, edustivat yleistä linjaa.

Palomäki puolestaan sanoo, että Paltan matematiikka edustaa työnantajille tyypillistä tapaa läiskäistä työntekijäpuolen tavoitteille ”älyttömiä hintalappuja kertomatta sitä, miten ne muodostuvat”.

Palomäen mukaan kyse on työvuorosuunnittelusta, jossa työpäiviä on pantava uuteen järjestykseen lepoaikamuutosten perusteella.

– Mutta ei se maksa mitään. Ei niiden tarvitse palkata töihin yhtään ihmistä lisää sen takia, että tekevät viikkoon kaksi tuntia pidemmän viikkolevon.

RAU on hakemassa 58 tuntia, kun tuntimäärä on nyt 56 viikkolevon yhteyteen järjestetyssä yhdenjaksoisessa vapaa-ajassa.

– Miten se 30 paikkaa (henkilötyövuotta) muodostuu, siinä saa olla aika taikuri, kun työtä tehdään sama määrä kuin ennen mutta työt järjestellään eri lailla, Palomäki heittää.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Palomäki sanoo, että liitto lähtee Bulevardille hakemaan aidosti ratkaisua.

– Meillä on mahdollisuus tehdä kustannusneutraali ratkaisu meidän esityksemme perusteella niin että saadaan junat huomenna liikkumaan.

Lakolle ei ole ilmoitettu päättymispäivää.

Lakon toteutuessa VR peruu kaikki kauko- ja lähijunat lakon ajalta. VR kertoi, että se maksaa asiakkailleen rahat takaisin lakon ajalle ostetuista junalipuista.

Myös tavarajunat perutaan yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?